Českých švestek se urodilo málo. Lidé, kteří mají přebytek, za ně ve výkupu dostanou slušnou cenu

Švestky
Švestky
Foto: Pixabay
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 9. 2021

Švestky jsou ceněné ovoce, protože chutnají dobře nejen na koláči či přepálené v destilátu, ale také pomáhají s řadou zdravotních neduhů. Kdo má švestek dostatek, může je prodat. Ve výkupu se platí přibližně 6 korun za kilo. "Švestky stále vykupujeme, cenu jsme od loňska nechali stejnou, dáváme 6 korun za kilogram," potvrdil pro ŽivotvČesku.cz jednatel lounské moštárny Ivan Myšík.

Švestky jsou unikátním doplňkem jídelníčku a pro organismus jsou prospěšné zejména díky vysokému obsahu vlákniny, která pomáhá při problémech s trávicím ústrojím. Vláknina je pak prevencí před vznikem rakoviny tlustého střeva a pomáhá předcházet vzniku srdečních chorob.

Letošní úroda švestek v Česku je nerovnoměrná, jsou lokality, kde je švestek dostatek a pak místa, kde je úroda velmi slabá. To potvrdil i ředitel společnosti Rudolf Jelínek sady Jiří Koňařík. Likérka letos sklidila 150 tun, v loňském roce byla sklizeň ve výši 553 tun.

"My na tom se švestkami budeme dobře, co se neurodilo v Česku a na Slovensku, to vykoupíme na Balkáně. Takže naše produkce ohrožena nebude. Je ale pravda, že v Česku je úroda průměrná až podprůměrná. Vše začalo poměrně chladným jarem, kdy nemohly opylovat včely, bylo tam i částečné poškození mrazy. V Česku jsou ale velké lokální rozdíly, jsou místa, kde se úroda povedla, hned vedle ale švestky třeba vůbec nejsou. Celkově můžeme v Česku mluvit o podprůměrné úrodě," popsal situaci pro ŽivotvČesku.cz Jiří Koňařík.

Kdo má švestek nadbytek, může si najít obchodníka, který je vykupuje. Odpovídající cena je 6 korun za kilogram. Při opravdu kvalitní úrodě může pěstitel dostat i větší sumu.

"Máme stejné ceny jako loni. Švestky vykupujeme za 6 korun za kilogram. Je to adekvátní a podobné je to i jinde," sdělil pro ŽivotvČesku jednatel Moštárny Louny Ivan Myšík. "Švestky vykupujeme běžně za 6 korun, nyní ale už vykupujeme hlavně jablka," potvrdili pro ŽivotvČesku.cz pracovníci moštárny Jahodový dům, která spadá pod podnik Sempra Turnov.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.