Miloš Zeman slaví 77. narozeniny. Tajemný dárek si pro něj připravil i jeho nejbližší muž. Radost mu dělá dům, který staví

Autor: ŽivotvČesku | Dům Miloše Zemana v Lánech
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 9. 2021

Předposlední narozeniny ve funkci prezidenta v úterý slaví Miloš Zeman. Je až symbolické, že 77. narozeniny slaví v den, kdy si Česko připomíná svátek svatého Václava. Dárek si pro hlavu státu přichystal i věrný hradní mluvčí Jiří Ovčáček (42). Zůstal ovšem nejen věrný, ale také tajemný. "Dárek připravený mám, ale neprozradím, než bude předán," řekl mluvčí pro ŽivotvČesku.cz.

V posledních letech se kolínský rodák Miloš Zeman naučil narozeniny slavit hlavně v klidu a v kruhu rodinném. Za sebou má ale i roky, kdy se s chutí účastnil bouřlivých oslav. Například 75. narozeniny slavil s desítkami lidí, kdy mu přišli pogratulovat i kardinál Dominik Duka (78) či zpěvák Michal David (61).

Prezident se podle Jiřího Ovčáčka těší dobrému zdraví a je ve skvělé duševní kondici. Má za sebou sice pobyt v Ústřední vojenské nemocnici, ale to byl pobyt rekondiční. Hradní mluvčí uvedl, že Miloš Zeman byl pouze dehydratován, ale po osmi dnech hospitalizace lékařské zařízení opustil v dobrém stavu. Snad jediné, co prezidenta trápí, a smířil se s tím, že už se to nezlepší, je neuropatie dolních končetin, za kterou může cukrovka.

Právě Jiří Ovčáček patří nejen k nejbližším spolupracovníkům prezidenta republiky, ale za roky věrné služby už mezi oběma muži rozkvetlo i silné přátelské pouto. Mluvčí už se těší, jak prezidenta obdaruje, ale zachoval ctihodnou mlčenlivost a typ dárku neprozradil. "Dárek připravený mám, ale neprozradím, než bude předán," řekl s úsměvem muž, který funkci hradního mluvčího vykonává od prosince 2013.

Prezident Miloš Zeman už v pondělí při společné schůzce dostal od premiéra Andreje Babiše (67) k úterním narozeninám lahev koňaku. Babiš po setkání s hlavou státu na lánském zámku novinářům řekl, že je prezident po nedávné hospitalizaci v pořádku. Tvrdý alkohol ale nyní konzumovat podle něho nemůže.

Stavba domu

V současnosti hlavě státu dělá radost pokračují stavba domu, která je vzdálena přibližně kilometr od prezidentského sídla v Lánech. Miloš Zeman koupil pozemek o rozloze tisíc metrů čtverečních za 2,5 milionu korun. Původně se plánovalo, že dům bude postaven do konce roku 2020. Nemovitost by nakonec měla být k dispozici začátkem roku 2023, téhož roku na jaře bude Česko volit nového pána (či paní) Hradu. Stavaři tak mají pořád dost času dům dokončit. Tomu je přizpůsobeno i tempo výstavby, na které se redakce ŽivotvČesku.cz před pár týdny zajela podívat. V jáké fázi je nový budoucí domov Miloše Zemana, najdete výše ve videu.

Prezident Miloš Zeman je nemocný
Prezident Miloš Zeman je nemocný
Foto: Profimedia

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.