Migrace je problém už teď, říká expert na islám Petr Pelikán. Popsal, jak se v Česku šíří muslimská komunita

Arabista a orientalista Petr Pelikán (uprostřed).
Arabista a orientalista Petr Pelikán (uprostřed).
Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 1. 10. 2021

Obzvláště před volbami je silně skloňováno téma migrace. Tato otázka a případné přijímaní uprchlíků rozděluje voliče i lídry politických stran. Migrační krize pokračuje, přestože ji z mediálního prostoru na nějaký čas vytlačila pandemie nemoci covid-19. Orientalista a arabista Petr Pelikán (57) zdůrazňuje, že migrace je problém už teď. Muslimská komunita v Česku podle něj v posledních třech dekádách roste. "Rozšíření lidí z odlišných kultur u nás možné je. Oni jdou za svými komunitami a jakmile se někde usadí pár lidí, tak ti s sebou přitahují většinou své příbuzné či krajany," řekl Petr Pelikán pro ŽivotvČesku.cz.

Podle politologů je naprosto běžné, že politické strany a hnutí před volbami téma migrace skloňují intenzivněji, než je běžné. Panuje všeobecná shoda na tom, že Češi se muslimské migrace bojí, naopak ale podle průzkumů tolerují přistěhovalce z evropských zemí. Podle uznávaného orientalisty a arabisty není migrace téma budoucnosti, ale je problémem už nyní, přestože se netýká přímo muslimů, kteří jsou v politických kampaních často zmiňováni.

"Migrace je problém už teď. Je to problém například pro oblasti zejména na západě Čech, kde jsou montovny. Tam jsou městysy se 7 tisíci obyvateli a navezou tam pracovní sílu ze všech koutů Evropy, protože se tam postavila fabrika, která každý den potřebuje 5 tisíc pracovníků. Ti lidé tam pak nemají co dělat, takže jsou jen na ubytovnách, nebo se například opíjejí. Toto jsou věci, které mohou být ještě komplikovanější o to, že nově příchozí budou z úplně jiných kultur," řekl pro ŽivotvČesku.cz Petr Pelikán.

Neustále probíhají debaty, kolik migrantů může Česko přijmout a kdy už to může být nebezpečné a počet muslimského obyvatelstva bude na našem území tak vysoký, že začnou Česko nějakým způsobem měnit. Petr Pelikán vidí rozšíření lidí z jiných kultur v Česku jako reálnou možnost, protože migranti z neevropských zemí mívají sklony s sebou přivézt i rodinu či přátele.

"Rozšíření lidí z odlišných kultur u nás možné je. Oni jdou za svými komunitami a jakmile se někde usadí pár lidí, tak ti s sebou přitahují většinou své příbuzné či krajany. Sice k nám nechtějí, ale část z nich u nás uvízne. Zaznamenal jsem už i jev, že lidé z neevropských zemí k nám nejdou primárně z východu, ale z jihu. Domigrovali například do Německa, kde se na ně složila rodina, a protože u nás je pořád ještě levněji, tak si tu zakupují nemovitosti a začínají se usazovat a podnikat hlavně v pohraničí. To už se ale neprojevuje ve statistikách, neboť už jsou občany EU," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz známý arabista.

Například ve Francii má být islám druhým nejrozšířenějším náboženstvím. Data ale Pelikán nepovažuje za směrodatná. "Uváděné statistiky vlastně nejsou statistiky. V Evropě nikdo nemůže sbírat realistická data o vyznání, protože to překračuje hranice vymezené GDPR. Takže to jsou všechno jen odhady a nikdo neví, kolik je tu muslimů, ať už oficiálně, či neoficiálně. To ukazuje, jak nejsme schopní to mapovat. Vím to i z druhé strany, kdy se lidé z muslimských zemí ptají, kolik je u nás muslimů. To ale nevíme, protože nějak ho definuje islámské právo a jinak si je představujeme u nás. Na tom, zda jsou migranti muslimové či křesťani ale nezáleží, protože orientální křesťané jsou kulturně bližší svým muslimským sousedům než Evropanům," popsal Petr Pelikán pro ŽivotvČesku.cz, proč se počty muslimů nedají mapovat.

Přestože podle odhadů se počet muslimů v České republice pohybuje kolem 20 tisíc, komunita se bude podle odborníka ještě rozšiřovat. "Muslimská komunita se tady za posledních 30 let neustále rozšiřuje," řekl pro ŽivotvČesku.cz renomovaný orientalista. Ten očekává, že s příchodem radikálnějších muslimů mohou nastat problémy vyvolané dřívějším odkupem mešit na našem území za malé částky.

"V Praze existuje několik muslimských modliteben, kterým se říká mešita. To je zmatení pojmů, protože mešita je z hlediska islámského práva místo, které je odevzdáno službě bohu a už nesmí být určeno ničemu jinému. V Praze ale nezaplatili faktury za plyn, takže jim to nějaká dražební mafie vyvlastnila, koupila to za levný peníz a tito mafiáni si nyní začínají uvědomovat, do čeho šlápli. S velkým ziskem to chtěli prodat a začínají si uvědomovat, že třeba za 20 let, až se zde muslimská komunita více rozmůže, tak jim nějaký zfetovaný Alžířan může vrazit kudlu do ledvin, protože tu bude narativ, jak připravili muslimy o svatostánek," dodal arabista Petr Pelikán pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.