Nezvládnutá migrace může znamenat konec Evropské unie, říká Andor Šándor. Promluvil o zásadním problému s uprchlíky

Bezpečnostní poradce Andor Šándor
Bezpečnostní poradce Andor Šándor
Foto: Nextfoto
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 4. 10. 2021

Jedním z diskutovaných témat krátce před volbami do Poslanecké sněmovny nezůstává pouze epidemie koronaviru v Česku, ale také migrační krize. Podle zkušeného bezpečnostního experta Andora Šándora (64) vzniká problém kvůli skutečnosti, že lidé prchající z různých zemí jdou za nejlepšími životními podmínkami, nikoliv do prvního bezpečného místa. "Myslím se, že pokud se migrace nezvládne a bude v masovém měřítku, bude to mít za následkem konec Evropské unie," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Rozvolnění pandemických opatření mělo vliv na opětovné vzedmutí migračních vln, kdy davy lidí začaly znovu proudit do Evropy. Narůstá i počet žadatelů o azyl a výjimkou nejsou ani úmrtí spojená s riskantními cestami za žádoucími místy pro nový život. Během roku 2021 se 118 532 lidí pokusilo dostat ze své země a celkem 1 361 jich zůstává evidováno jako zemřelých nebo zmizelých. Nejvíce úmrtí spadá jednoznačně do kategorie utonutí, naopak nejméně jich je zaznamenáno kvůli nemoci nebo nedostatečnému přístupu ke zdravotní péči, jak uvádí statistiky serveru Missingmigrants.iom.int.

Migranti a jejich pohyb v Evropě - potažmo také překročení hranic České republiky, mohou představovat potenciální riziko. Podle Andora Šándora existují dvě skupiny z nich.

"Pokud k nám někdo jde legálně, tak je to otázka vízové politiky. Jestli někdo dostane vízum, kterými vstoupí do Schengenského prostoru, je to odpovědnost jednotlivých konzulárních a vízových oddělení a zastupitelských úřadů, komu je budou vydávat. Pokud lidé chodí nelegálně a překračují nelegálně hranice, jak to nyní vídáme, ti by měli být podle úzusu vraceni tam, odkud přišli – respektive podle pravidel by měl člověk, který utíká ze země zasažené válkou nebo si chce zachránit život, požádat o pobyt v prvním bezpečném místě, kam přijde," vyjádřil se Andor Šándor pro ŽivotvČesku.cz.

Podle jeho slov vzniká problém kvůli tomu, že někteří lidé jdou za lepším životem v zásadě tam, kde mají ty nejlepší podmínky, sociální dávky nebo migrují do míst, kde už mají část rodiny. "To znamená do Německa, Rakouska, Francie, Velké Británie a podobně, čili my máme štěstí, že se k nám nikomu z nich moc nechce. Většinou přes nás pouze transferují do zemí, které jsem již zmínil. Osobně jsem přesvědčen, že nezvládnutá migrace může znamenat konec Evropské unie. Pokud by to bylo v masovém měřítku, může to takto zásadně ovlivnit integrační procesy EU," uzavřel generál v záloze a bezpečnostní expert pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.