Kauza Kamara: Právník Ondřeje Kúdely promluvil o událostech na Spartě. Přijde mi to nechutné, říká

Ondřej Kúdela v diskuzi s hráči Rangers
Ondřej Kúdela v diskuzi s hráči Rangers
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 10. 2021

Kauza kolem hráče Glena Kamary (25) a obvinění z rasismu dál pokračuje. Události na Spartě, kde děti pískaly a bučely na útočníka týmu Glasgow Rangers, mohou mít vliv i na případ slávisty Ondřeje Kúdely, který se odvolal k Mezinárodní sportovní arbitráži. O nejnovějším vývoji v případu i o tom, jak vnímá události na Spartě, pro ŽivotvČesku.cz promluvil Kúdelův právník René Cienciala. "Dostali jsme se do situace, v níž běžné sportovní chování diváků na zápase, kdy vyjadřují sympatie či nesympatie některým hráčům, jsou nyní zcela účelově baleny do rasistického hávu," uvedl pro ŽivotvČesku.cz odborník na sportovní právo.

Příběh, ve kterém jsou nyní zamotány oba nejslavnější české fotbalové kluby, se začal psát v březnu 2021. Slavia tehdy jasně přehrála tým Glasgow Rangers a chystala se slavit další výhru v Evropské lize. Na konci emočně vypjatého zápasu slávistický obránce Ondřej Kúdela něco pošeptal do ucha Glenu Kamarovi. Hráč skotského týmu uvedl, že Kúdela mu nadával do opic. Český obránce tvrdí, že použil hrubou nadávku, která ale neměla rasistický podtext. Při odchodu ze hřiště pak Kamara českého hráče zbil.

UEFA uvěřila Kamarově verzi a Ondřej Kúdela vyfasoval trest na 10 utkání, penalizace zahrnovala i utkání na evropském šampionátu. Ondřej Kúdela se cítil rozhodnutím disciplinární komise organizace UEFA poškozen a odvolal se k Mezinárodní sportovní arbitráži.

Los nového ročníku Evropské ligy shodou okolností přivedl tým Rangers znovu do Prahy. Bylo jasné, že čeští diváci dají Glenu Kamarovi při zápase najevo, co si o něm myslí. Na stadionu Sparty ale mohly být jen děti. Ty celý zápas na Kamaru bučely a pískaly. Když byl po dvou žlutých kartách vyloučen, tak dětské publikum mohutně slavilo. Skotská strana chování dětí vyhodnotila jako rasismus a zápasem se znovu zabývá UEFA.

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila právního zástupce Ondřeje Kúdely s dotazem, zda události na Spartě budou mít vliv i na Kúdelovo odvolání před Mezinárodní sportovní arbitráží. Právník René Ciencala také zhodnotil, v jaké fázi se případ jeho klienta nyní nachází.

Pane doktore, váš klient Ondřej Kúdela nebyl spokojený s trestem, jaký vynesla disciplinární komise organizace UEFA a odvolal se k Mezinárodní sportovní arbitráži. Dál tvrdí, že žádné rasistické urážky se vůči Glenu Kamarovi nedopustil. V jaké fázi nyní případ je?

V polovině září nám UEFA předložila své vyjádření, od té doby čekáme na instrukce ohledně dalšího postupu ze strany rozhodčího tribunálu. Poslední tři týdny se nedělo nic. Žádné informace nemáme, nevíme, proč se nic neděje. Ještě dříve, než se UEFA vyjádřila, tak byl ustavován panel, proti původně navrženému předsedovi jsme uplatnili námitky, on následně rezignoval, v mezidobí se ustanovil nový panel, teď máme formálně ustavený panel, UEFA se vyjádřila v polovině září a nyní čekáme na instrukce ohledně ústního jednání.

Tvrzení Glena Kamary, že byl rasisticky napaden, podpořil jeho kamarád a spoluhráč z klubu Bongani Zungu, přestože v inkriminovaný moment stál od Ondřeje Kúdely daleko a nic zřejmě slyšet nemohl. U tohoto hráče ale došlo ke stěhování, za Rangers už nehraje, nedaří se mu ani ve Francii, kam přestoupil, spekuluje se o tom, že se bude stěhovat do Afriky, kde se pokusí restartovat uvadající sportovní kariéru. Co by to znamenalo pro Kúdelovo odvolání?

Po sportovní stránce to z pochopitelných důvodů nechci hodnotit. Z hlediska našeho řízení uvidíme, zda to vůbec nějaký vliv mít bude. Požádali jsme, aby v rámci řízení ještě před sportovní arbitráží bylo provedeno i slyšení pana Zungeho v průběhu disciplinárního řízení před organizací UEFA. Tam proběhl důkladný křížový výslech. Uvidíme, zda nám panel vyhoví, je možné, že tam ani nebude formálně vyslechnut v rámci sportovní arbitráže. Teď ale opravdu čekáme na instrukce ze strany panelu, nejsem schopen říct, jak velký dopad to bude mít do toho našeho řízení.

Určitě jste zaznamenal události, které se rezonují fotbalovou veřejností po zápase, kdy se tým Rangers představil na Letné. Dětští fanoušci Kamaru vypískali a skotským tým chování nejmenších fanoušků označil za rasismus a případ znovu žene před organizaci UEFA. Obvinění dětí z rasismu již řeší i české ministerstvo zahraničí, skotská strana se ale omlouvat nechce. Bude mít »sparťanský skandál« nějaký vliv na to, jak Mezinárodní sportovní arbitráž posoudí případ Ondřeje Kúdely?

Do hlavy rozhodců nevidíme, ale předpokládáme, že ten mezinárodní kontext nějakým způsobem vnímají, pevně věříme, že bude konečně rozhodnuto podle ustálené judikatury CASu (Sportovní arbitrážní soud) a podle pravidel spravedlnosti. Věřím, že to negativní dopad na naši kauzu mít nebude. To, že se pan Kamara, respektive jeho právník, snaží rozdmýchávat tuto hru, z našeho pohledu je to politická hra, tak k tomu za sebe osobně musím říct, že mi to přijde opravdu nechutné, když se do toho dnes tahají děti. Nyní mluvím za sebe, nikoliv za klienta. Dostali jsme se do situace, v níž běžné sportovní chování diváků na zápase, kdy vyjadřují sympatie či nesympatie některým hráčům, jsou nyní zcela účelově baleny do rasistického hávu a ještě jsou do toho zatahovány nevinné děti. Znovu opakuji, že to mi osobně přijde nechutné.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.