Za propadák ČSSD může vedení. ANO je nevysálo, ANO jim dovolilo přežít, říká Vítězslav Jandák

Vítězslav Jandák říká, že v ČSSD selhalo vedení strany.
Vítězslav Jandák říká, že v ČSSD selhalo vedení strany.
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 10. 10. 2021

Volební propadák ČSSD v sobotu sledoval i bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák (74). Krach sociálních demokratů, kteří zůstali mimo sněmovní lavice, přičetl na vrub vedení. "Může za to vedení a dalo se to čekat. Vláda s ANO je nevysála, ta je jen na chvíli zachránila při přežití," uvedl Vítězslav Jandák pro ŽivotvČesku.cz.

Muž, který byl v letech 2005 až 2006 ve vládě Jiřího Paroubka (69) přiznal, že výsledky ho zaskočily, ale rozhodnutí voličů respektuje. "Pro mě výsledky voleb jsou překvapující. Každý národ má ale má takovou vládu, jakou si zaslouží," uvedl pro ŽivotvČesku.cz rozšafně naladěný Vítězslav Jandák, který si nemyslí, že by sociální demokraty »pohřbilo« to, že dělali ve vládě »stafáž« Babišově hnutí ANO.

"Může za to vedení a dalo se to čekat. Vláda s ANO je nevysála, ta je jen na chvíli zachránila při přežití. Kdyby ve vládě s ANO nebyli, tak by snad letos ani nešli k volbám," řekl pro ŽivotvČesku.cz Vítězslav Jandák, který vůbec netuší, kdo by měl dostat šanci skomírající stranu zachránit a nahradit ve vedení Jana Hamáčka (42), který na post předsedy po zahanbující porážce rezignuje.

"Je otázka, jestli se do vedení vrátí staří veteráni či si Hamáček vychoval nějakou omladinu jako nástupce, to už je ale na nich," uzavřel pro ŽivotvČesku.cz muž, který s ČSSD zažil skutečné zlaté časy.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.