Přehled opatření, která se dneškem mění: Epidemiolog Rastislav Maďar zhodnotil jejich účinek na rizikový vývoj epidemie

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 10. 2021

Šíření nemoci covid-19 v Česku zrychlilo za jediný týden na více než dvojnásobek, epidemie se tak začala vyvíjet podle rizikového scénáře. Od pondělí se mění některá protiepidemická opatření, jejichž cílem je zpomalení nárůstu pozitivních případů. Redakce ŽivotvČesku.cz přináší přehled nových pravidel, jejichž účinnost zhodnotil epidemiolog Rastislav Maďar (48).

  • Od pondělí 25. října se nově rozšiřuje povinné zakrývání dýchacích cest. Nově je třeba nosit respirátory a roušky ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť. Výjimku mají lidé, kteří sedí v kanceláři sami. Pokud je ale s nimi na pracovišť někdo další, respirátory budou muset mít.
  • Nutné jsou také na hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků. Doposud platilo jen povinné nošení respirátorů například ve veřejné dopravě či obchodech.
  • Zaměstnavatelé mají povinnost vybavit zaměstnance respirátory v dostatečném počtu na každou pracovní směnu.
  • Ministerstvo zdravotnictví od pondělí také umožnilo zkrátit si karanténu nařízenou po kontaktu s nakaženou osobou. Místo současných 14 dní ji bude možné opustit už po sedmi dnech, pokud člověk bude mít negativní PCR test.

Epidemiolog Rastislav Maďar na dotaz redakce ŽivotvČesku.cz uvedl, že přísnější opatření mohou mít pozitivní vliv na zpomalení šíření nákazy. Pokud k tomu má ale dojít, musí být naplněn základní předpoklad, že daná opatření budou dodržena.

"Respirátory určitě pomohou, pokud to ale bude veřejnost dodržovat tak, jak má. Zkrácení karantény je naopak ústupkem hlavně kvůli školám. Když bude karanténa zakončena negativním výsledkem testu, tak by to mělo postačovat a neměla by se situace zhoršovat," uvedl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog.


Další avizovaná zpřísnění začnou platit od 1. listopadu. Týkají se povinnosti personálu restaurací, klubů, diskoték a dalších podobných provozů kontrolovat u hostů bezinfekčnost. Prokázat ji lidé mohou potvrzením o dokončeném očkování, dokladem o prodělání nákazy v posledních šesti měsících nebo negativním testem.

Dále dojde k omezení úhrady za preventivní testy na covid-19 z veřejného zdravotního pojištění. Zdarma budou pouze pro děti do 18 let, plně očkované či se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat.

Zkrátí se také doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti. U testů PCR to bude ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.