Nákupy v den státního svátku 28. října přehledně: Kam bude možné vyrazit a jaké jsou výjimky ze zákona

Nakupování - Ilustrační snímek
Nakupování – Ilustrační snímek
Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 26. 10. 2021

V letošním roce připadá na čtvrtek 28. října státní svátek – Den vzniku samostatného československého státu. V souvislosti s tím vyvstává otázka, zda bude možné v tento den nakoupit alespoň potraviny a běžné potřeby, nebo zákazníci budou mít, jak se lidově říká, smůlu. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila prodejní řetězce s dotazem, zda otevřou, nebo nikoliv a jaké jsou výjimky ze zákona. "Ve čtvrtek 28. října zůstanou všechny naše prodejny v souladu se zákonem uzavřeny. Ve středu a v pátek pak všechny prodejny budou mít běžnou otevírací dobu," uvedl tiskový mluvčí Penny Market Tomáš Kubík pro ŽivotvČesku.cz.

Některé svátky v roce představují možnost běžně nakupovat, aniž by byly obchody a řetězce nějak omezeny svou dostupností. Nicméně čtvrtek 28. října patří mezi ty, kdy je nutné myslet na nákupy s předstihem, protože většina prodejců bude mít zavřeno. Svobodnou vůli mají v tomto ohledu menší prodejny, které mají prodejní rozlohu do 200 metrů čtverečních – mohou si určit, zda budou ve státní svátek prodávat, nebo si dají volno.

Podobně na tom jsou obchodní centra, která mohou pro zákazníky otevřít, ale provozovny nad 200 metrů čtverečních musí podle zákona zůstat stejně uzavřeny. I to je jeden z hlavních důvodů, že se zavírají i OC – většina obchodů totiž přesahuje stanovenou hranici a pro obchodní centra to většinou znamená výrazný pokles tržeb, proto se jim jednoduše otevřít nevyplatí.

Jsou však místa, kde i ve státní svátek 28. října lidé mohou nakupovat. Jedná se především o letiště, stejně tak čerpací stanice, lékárny, prodejny ve zdravotnicích zařízeních nebo nádraží – ať už autobusová nebo vlaková. A pokud někdo objednává z e-shopu a chce si vyzvednout svoji zásilku na některé z výdejen, platí pravidlo, že jsou otevřeny pouze ty s plochou do 200 metrů čtverečních.

"Dne 28. 10. máme dle zákona zavřeno. Na zákazníky se budeme těšit před i po tomto svátku. V obchodech pak nabízíme bohatý sortiment k Halloweenu, ale také k dušičkám," vyjádřila se pro ŽivotvČesku.cz Aneta Turnovská, tisková mluvčí obchodního řetězce Globus.

"Ve čtvrtek 28. října zůstanou všechny naše prodejny v souladu se zákonem uzavřeny. Ve středu a v pátek pak všechny prodejny budou mít běžnou otevírací dobu. Plně respektujeme vládní nařízení, proto je třeba mít při vstupu do našich prodejen zakrytý nos a ústa respirátorem FFP2, nebo nanorouškou," sdělil pro ŽivotvČesku.cz tiskový mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík.

Zavřené zůstanou i konkurenční řetězce jako Kaufland, Tesco, Lidl, Albert nebo Billa – s výjimkou dvou prodejen, na Hlavním nádraží v Praze a na Letišti Václava Havla. Také na benzinových pumpách Shell budou zákazníci moci nakoupit díky speciálnímu konceptu Billa Stop & Shop, který spojuje výhody klasického obchodu a čerpací stanice.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.