Hostinský nemá právo kontrolovat doklad o vakcinaci. Zpoplatněné testy jsou jenom nátlak a vydírání lidí k očkování, myslí si právník

Restaurace - ilustrační snímek
Restaurace – ilustrační snímek
Foto: ŽivotvČesku
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 11. 2021

Od 1. listopadu se v Česku změnila pravidla ohledně prokazování tzv. bezinfekčnosti, která dopadnou na provozovatele restauračních zařízení a jejich hosty. Podle ministerstva zdravotnictví musí doklady o zdravotní situaci hosta kontrolovat obsluha restaurace. Od začátku listopadu také skončilo hrazené testování. Podle právníka Tomáše Nielsena je oboje protiprávní. "Podle mě hostinský nemá právo kontrolovat osobní údaje kohokoliv," sdělil pro ŽivotvČesku.cz muž, který v roce 2019 získal titul Právník roku.

Řada provozovatelů restaurací se smířila s tím, že od 1. listopadu mají nařízeno, aby kontrolovali, zda jejich hosté absolvovali očkování, prodělali covid a jsou 180 považováni za nerizikové nebo mají platný test, který prokazuje, že nejsou nakaženi. Část hostinských a majitelů restauračních zařízení ale nové opatření kritizuje s tím, že na kontroly zdravotní dokumentace nemají právo a že stejně nejsou schopni ověřit, zda potvrzení není falešné. Právník Tomáš Nielsen je přesvědčen, že vládní opatření jde proti Listině základních práv a svobod.

"Podle mě hostinský ani nikdo jiný z personálu nemá právo kontrolovat osobní údaje kohokoliv. Aby stát přenášel svou povinnost ke kontrolám dodržování opatření na soukromé subjekty, to považuji za protiprávní. Pevně věřím, že provozovatelé služeb budou respektovat Listinu základních práv a svobod či GDPR," řekl pro ŽivotvČesku.cz Tomáš Nielsen, který také kritizoval, že od začátku listopadu přestaly být testy hrazené z veřejného pojištění.

"To že testy byly zvláštním nařízením zpoplatněny, je pro právníky zajímavá otázka, pokud stát vynucuje nějaké zdravotní úkony, tak si myslím, že pořád platí základní právo, abychom měli přístup k bezplatné zdravotní péči. Určitě to budeme zkoumat a napadat, zavedení placeného testování s povinností prokazovat se testy považuji za porušení práva. Je to věc, která nesměřuje k nějakému vztahu k epidemii, je to jenom nátlak a vydírání lidí k tomu, aby se očkovali, což je v rozporu se zákonem, v rozporu s Ústavou České republiky, je to v rozporu s opakovanými deklaracemi o dobrovolnosti očkování," doplnil muž, který kroky ministerstva zdravotnictví dlouhodobě kritizuje s tím, že v době koronaviru ustoupila do pozadí úcta k právu. Za diskriminační považuje nejen situaci v gastronomii, ale také ve školství.

"Zavádí se pravidlo, že neočkovaní učitelé budou muset při výuce nosit respirátory. To je pro mě další příklad nesmyslné diskriminace neočkovaných. Dnes se ukazuje a už se publikují závěry odborníků, že očkovaní šíří covid stejně jako neočkovaní. Tato opatření tedy nejenom že zavádí diskriminaci a segregaci, ale do určité míry naplňují skutkovou podstatu trestného činu šíření nakažlivé nemoci, protože lidem, kteří jsou schopni virus přenášet, se teoreticky umožňuje ho přenášet dál. Za mě by respirátory neměly být nařízeny nikomu a už vůbec by se lidé neměli před zákonem dělit na očkované a neočkované," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz Tomáš Nielsen, který moc nerozumí tomu, proč zdraví neočkovaní jsou testovaní a potenciální očkovaní šiřitelé viru na testy nemusí.

Podle právníka je ale možné, že s novou vládou se přístup státu k boji s koronavirem změní. V AntiCovid týmu, který bude spolupracovat s novým ministrem, jsou podle Nielsena lidé, kteří k řešení epidemie přistupují s ohledem na lidská práva.

"První projevy pana Válka, který je nejpravděpodobnějším budoucím ministrem zdravotnictví, ve mně moc optimismu nevyvolávají. Jeho představy o lockdownu pro neočkované seniory jsou pro mě segregací vrcholné úrovně. Ale nedokážu říct, zda v budoucnu své názory nějak nezmírní. Pokud jde o AntiCovid tým (Národní institut pro zvládnutí pandemie, pozn. red.), tak mě překvapuje, že jsou tam znovu jen lékaři a přírodovědci, že tam nejsou právníci či psychologové, vypadá to, že budeme jako společnost zase řízeni jedním oborem. Na druhou stranu ale pozitivně vnímám, že v AntiCovid týmu jsou konečně i zástupci racionálnějšího přístupu k řešení epidemie, konečně jsou tam lidé, kteří se na celou věc dívají s přihlédnutím k lidským právům a k medicínským pravidlům. Překvapilo mě, že předsedou je pan Chlíbek z České vakcinologické společnosti, čekal bych, že tam bude nějaký opravdový odborník bez střetu zájmů. Ale nechme se překvapit, jaká bude realita, určitou naději ve složení AntiCovid týmu vidím," analyzoval vznik nového poradního orgánu ministerstva zdravotnictví pražský právník pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.