Teploty rozdělí Česko. Nastanou rozdíly až 10 °C. Hranice sněžení se bude snižovat z horských oblastí, říká meteoroložka

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Martin Mithofer / CNC / Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 2. 11. 2021

Typické podzimní počasí s mlhami a deštěm dorazilo do Česka se začátkem měsíce listopadu. Teplotním rekordům už je dávno konec a je třeba počítat s ochlazením, ale ke konci týdne teploty rozdělí republiku. "Ve čtvrtek pozor na velké teplotní rozdíly na našem území, protože zatímco na Karlovarsku to budou odpolední teploty jen do 5 °C, na Ostravsku se vyšplhají až na 15 °C. Na Karlovarsku se tak bude hranice sněžení z horských oblastí přechodně snižovat i do středních nadmořských výšek," uvedla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Předpoklad předpovědi počasí dle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) poukazuje na to, že listopad bude pravděpodobně průměrný. Interval průměrných teplot v tomto období se pohybuje v rozmezí mezi 3,3 až 6,2 °C – v roce 2014 pak meteorologové naměřili nejvyšší průměrnou teplotu 7,5 °C.

"Začátek listopadu přinese kromě poklesu teplot také vydatné srážky, které v předchozích měsících nebyly tak výrazné. Po srážkově podprůměrném září a říjnu jsou první listopadové dny bohaté na srážky. Už během pondělí počasí u nás začala ovlivňovat vlnící se studená fronta, na té do úterního rána spadlo v Čechách i přes 20 milimetrů. Za posledních 24 hodin se nejvyšší srážkové úhrny zastavily na Ústecku, na stanici Petrovice na 26 milimetrech, na Tisé na 24 milimetrech," řekla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz s tím, že během úterního rána prší ve východní polovině území.

"Srážky tady začnou ustávat až později odpoledne. V Čechách se vyskytují přeháňky. Také středeční počasí bude pravé pošmourné dušičkové, během dne ojediněle se slabým deštěm, srážky ale začnou přibývat během odpoledne a večera. Další vlnu vydatnějších srážek přinese v noci na čtvrtek a ve čtvrtek tlaková níže původem ze západního Středomoří," popsala pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí, jak bude přibývat srážek v následujících dnech.

Přechod vlnící se studené fronty směrem od západu bude příčinou toho, že na území Česka začne pronikat chladnější vzduch. "Úterní a středeční odpolední teploty se zastaví mezi 7 až 12 °C. Ve čtvrtek ale pozor na velké teplotní rozdíly na našem území, protože zatímco na Karlovarsku to budou odpolední teploty jen do 5 °C, na Ostravsku se vyšplhají až na 15 °C. Na Karlovarsku se tak bude hranice sněžení z horských oblastí přechodně snižovat i do středních nadmořských výšek. Od pátku do konce týdne budou nejvyšší odpolední teploty nejčastěji mezi 5 až 10 °C, pod mlhou může být o chladněji. Na výraznější ochlazení to ani v příštím týdnu nevypadá," dodala Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.