Jiří Paroubek zhodnotil navržené složení vlády Petra Fialy: Prezident nechce Lipavského, další 3 kandidáty ostře zkritizoval

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 11. 2021

Bývalý politik a předseda vlády Jiří Paroubek (69) zhodnotil kandidáty na ministerské posty, které lídr koalice SPOLU Petr Fiala (57) ve středu představil prezidentu Miloši Zemanovi (77). Nová vláda má mít 18 členů a šéf ODS bude jmenován premiérem 26. listopadu. Hlava státu má výhrady k jednomu z navržených jmen, budoucí předseda vlády odmítl říct, o koho jde. Pro redakci ŽivotvČesku.cz zhodnotil pravicově orientované složení budoucí vlády bývalý levicový politik. Jiří Paroubek některá jména silně zkritizoval.

S navrženými kandidáty má prezident v plánu se setkat. Dojde k tomu po jmenování Petra Fialy, a to v dalších zhruba deseti dnech. Následně může být jmenována kompletní vláda. Tak by se mělo stát do tří týdnů.

Miloš Zeman předpokládá, že jeden kandidát na ministra bude muset z kola ven. Jméno odmítl sdělit. Navrhne Petru Fialovi, aby jeho resort řídil sám nebo pověřil někoho jiného.

Portál iDnes.cz upozornil na jméno Jana Lipavského (36). Pirátský analytik, manažer v oblasti informačních technologií v bankovnictví byl jedním z autorů pozměňovacích návrhů k takzvanému lex Dukovany, kvůli nimž došlo k uzákonění vyřazení ruských a čínských společností z tendru na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech.

Kandidát na post ministra také v minulosti požadoval, aby ministerstvo zahraničních věcí odebralo diplomatický pas prezidentovu poradci Martinu Nejedlému (55). A netajil se tím, že dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (35) by se neměl stát velvyslancem ve Finsku.

"Myslím si, že prezident nechce Jana Lipavského, ale kandidátů, kteří na to nemají, je tam víc. Třeba Helena Langšádlová v životě nedělala do vědy a do výzkumu a teď to má řídit. To je pro ostudu. Nikdy nic neřídila, maximálně nějaký obecní úřad, nechci to bagatelizovat, ale není to rezort. Nemá k tomu žádné předpoklady. Pak třeba Petr Gazdík, to byl učitel na základní škole, a to je celá jeho kvalifikace. Ministerstvo je ale mnohem náročnější a členitější záležitost. Ty lidi jsou na to naprosto nepřipraveni. No a pak Zbyněk Stanjura, tak to je politický bafuňář, nikdy nedělal do financí. To nemůže dopadnout dobře. Myslím, že to dopadne v kotrmelcích. To, co Petr Fiala za kandidáty představil, to je to nejlepší, co tam mají a pak už tam nic nemají," zhodnotil ministerské kandidáty Jiří Paroubek pro ŽivotvČesku.cz s tipem, že vládní kabinet lídra koalice SPOLU jako pětikoalice nedovládne.

Podobně, více diplomaticky, uvažoval prezident ve středečním televizním rozhovoru pro TV Nova, v němž dal najevo pochyby, že zkušenosti některých kandidátů nemusí být v souladu s potřebnou schopností vést rezort. "U několika ministrů mám podezření, že rezortu, který mají řídit, vůbec nerozumí, protože se jim nikdy nezabývali. Budu tak tolerantní, že svoje veto stáhnu jen k jedné jediné osobě. Nebude to však žádná personální averze," řekl Miloš Zeman.

O tom, že pětikoalici čekají komplikace, které bude muset zvládnout, je přesvědčený i zkušený politolog Lubomír Kopeček. Pro ŽivotvČesku.cz odhadl, kde mohou vzniknout trhliny.

"Tahle vláda bude mít před sebou velké výzvy, ať už jde o pandemii a její zvládání či státní dluh, nebo třeba inflaci. Je pravděpodobné, že v rámci vlády na to nebudou jednotné názory a dojde ke sporům. Jestli to povede k tomu, že se vládní koalice rozklíží, nejde v tuto chvíli říct. Je jasné, že Piráti jsou ve stávajícím vládním složení relativně nejslabší aktér, jsou tím, kdo jsou relativně nejdále vzdálení od těch ostatních stran, nejvíce od ODS. Z hlediska toho, co se tu nejspíše bude odehrávat uvnitř České pirátské strany tím soužitím ve vládě, budou problémy a je to něco, co plyne z té jejich velké vnitřní demokracie. Samozřejmě se může stát, že se pirátské fórum rozhodne odhlasovat z vlády, ale kdy k tomu dojde a zda, je zatím otevřené," přiblížil svůj pohled respektovaný politolog na to, co lze očekávat. Usuzovat se logicky dá z toho, že pět stran, které řeší jeden problém a musí najít shodu, nevěští nic, co by bylo jednoduché. Bude hodně záležet, jak harmonické vládnutí to bude.

Navržené složení vlády:

Premiér: Petr Fiala

Vnitro: Vít Rakušan

Místní rozvoj a digitalizace: Ivan Bartoš

Zemědělství: Zdeněk Nekula

Finance: Zbyněk Stanjura

Zdravotnictví: Vlastimil Válek

Školství: Petr Gazdík

Práce a sociální věci: Marian Jurečka

Obrana: Jana Černochová

Spravedlnost: Pavel Blažek

Průmysl a obchod: Věslav Michalik

Doprava: Martin Kupka

Zahraničí: Jan Lipavský

Životní prostředí: Anna Hubáčková

Kultura: Martin Baxa

Evropské záležitosti: Mikuláš Bek

Legislativa: Michal Šalomoun

Věda a výzkum: Helena Langšádlová

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.