Lukáš Pollert bez pardonu z covidária: Řeknu vám, kdo skutečně leží na JIP. Očkování je marginálie

Lékař Lukáš Pollert
Lékař Lukáš Pollert
Foto: Se svolením Lukáše Pollerta
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 11. 2021

Anesteziolog Lukáš Pollert (51) při každém rozhovoru zdůrazňuje, že není virologem či epidemiologem, že na covidovovou realitu v nemocnicích se dívá optikou lékaře, který je zvyklý na jednotkách intenzivní péče vídat lidi, kteří nějakým způsobem riskovali či projevili nedbalost v péči o vlastní zdraví. Uvědomuje si, že některé jeho výroky působí na velkou část veřejnosti provokativně. "Víte, někdo sedí, kouká na televizi, má vysoký cholesterol, kouří, pije alkohol a k tomu všemu neabsolvoval vakcínu... Tady v tom případě bych chtěl říct, že v tom celkovém výčtu je ta vakcína úplná marginálie," uvedl Lukáš Pollert pro ŽivotvČesku.cz.

Pane doktore, vy jste na svém Facebooku sdílel poměrně provokativní snímek s popiskem, že v »covidáriu« leží lidé s těžkým respiračním selháním. Kontroverzi z toho ale udělalo sdělení, že jsou to také lidé, kteří často kouřili, pili alkohol či si nenechali píchnout vakcínu. Ale žili svobodně... Pojďme o tom lidem říct něco více, třeba jak jste to myslel, protože to téma nějakým pohledem může odrážet realitu.

Víte, místo na jednotkách intenzivní péče zabírají převážně lidé, kteří se nestarali dobře o své zdraví. Na JIP nejsou zdraví lidé, tam jsou lidé s nemocí či úrazem, který byl v 99 procentech případů způsoben ledabylostí. Jsou tam lidé, kteří se nestarali dobře o svůj zdravotní stav. Dosud nám to nevadilo, ale musíme si uvědomit, že JIP byly plné odjakživa. Je to dané tím, že provoz JIPového lůžka je drahý a jedině, když je lůžko obsazené, tak vydělává. JIPová místa jsou pořád plná lidí, kteří nedodržovali životosprávu.

Přiznám se, že to nedovedu zcela posoudit, zní to ale tvrdě. Říkáte, že někdo je na JIP kvůli tomu, že si nedal vakcínu a druhý je tam kvůli tomu, že celý život kouří, jestli chápu správně? Tedy že oba tyto případy mají de facto něco společného a zatěžují nemocnice a zdravotní personál...

Spíš to vyjádření jde brát také tak, že někdo sedí, kouká na televizi, má vysoký cholesterol, kouří, pije alkohol a k tomu všemu neabsolvoval vakcínu... Tady v tom případě bych chtěl říct, že v tom celkovém výčtu je ta vakcína úplná marginálie. Nejde o vakcíny, to jádro pacientů tam bylo i před covidem. To jsou ti lidé, kteří vytváří obsazenost JIPových lůžek.

I tak to na mě jako na člověka, který má zkušenosti maximálně s náplastí na ránu vzniklou po nešikovném krájení cibule, působí ostře, ale chápu obsah. Nicméně se zeptám, zda jste si vědom, že takové vyjádření na lidi působí, jako byste jim před očima mával červeným hadrem?

Jenže je to tak. I na standardních lůžkách v nemocnicích leží lidé, kteří nežijí zdravě. Proto si platíme zdravotní pojištění a žijeme tak, jak chceme žít, žijeme svobodně a zatloukáme si různé hřebíky do rakve. Vždyť třeba o cigaretách se říká, že jsou to hřebíky do rakve. Kouření je ale státem podporované, protože stát z toho těží peníze, těží z toho, že lidé mají závislost na cigaretách a alkoholu, ale zároveň všichni víme, že kouřením a alkoholem si lidé ničí zdraví a jsou jednou nohou a možná i dvěma v nemocnici. Ve špitálech nejsou zdraví lidé, lze z toho vyvinit jen děti, které za svůj zdravotní stav nemohou. A ještě možná skupinu lidí, kteří mají nemoci, i když dodržují životosprávu, ale to je trochu jiná kapitola.

Rozumím. Něco se podporuje, když z toho jdou peníze, pokud následky toho něco stojí, je to problém. Třetí věc je, že lidé to v řadě případů chtějí. Je to začarovaný kruh. Na něco se vás zeptám. Setkal jsem se s názorem, že neočkovaní by si měli platit výdaje na léčbu, pokud odmítají vakcínu a skončí na JIP, očkovaní by to měli hrazené. Je to apolitické. Pak jsem zaznamenal také názor, zda by při nedostatku lůžek neměli dostávat přednost očkovaní před neočkovanými. Velmi kontroverzní. Jsou to úvahy. V rovině současného opatření, že do restaurace neočkovaní nesmí, to ale nemusí působit jako úplně vzdálená budoucnost. Jaký je váš názor?

V otázce jste zmínil, že i očkovaní jsou na JIP, a proto se to řeší. Upřímně, původně jsem myslel, že vakcína má zabránit tomu, aby ten průběh covidu byl takový, aby se na JIP nedostávali. Vždy jsem si myslel, že když se očkuje proti nějaké nemoci, že se ta nemoc nechytne. V tuto chvíli tedy očkování není žádnou tečkou.

Mnoho lidí si to nemyslelo, pak se to jakoby nic objevilo či řeklo, rozdělilo to lidi a teď nikdo neví, jak z toho ven.

A když se ale podíváme na lidi na JIP, tak je nebudeme dělit na očkované a neočkované, ale prostě se tam dostávají lidé, kteří žijí nějak rizikově. Na JIP nejsou lidé jen se zápalem plic, jsou tam lidé s celou řadou nemocí, ten seznam je dlouhý. Máme tam třeba lidi s ischemickou chorobou srdeční, lidi s nádory a po operaci nádorů, lidi s ischemickými mozkovými příhodami, jsou tam ale také lidé s úrazy po nehodách. Víte, někdo jel třeba opilý a vyboural se, další jel moc rychle a měl nehodu. To jsou případy, kde v pozadí je příčina rizikového chování. To bychom pak museli stejným metrem třídit i tyto lidi a říkat jim, že vy na JIP nepatříte, že tam patří jen ten, kdo žil zdravě, dodržoval předpisy na silnici a nechal se naočkovat. Je otázkou, zda se někdo takový vyskytne.

Asi rozumím, kam míříte. Plošně to nelze vnímat. Pokud začneme dělit lidi na očkované a neočkované, pak můžeme začít dělit lidi na JIP podle toho, zda při nehodě jeli pomalu či rychle...

Podívejte se, my tady hledáme lidi, kteří nemají záznam v covid pasu a snažíme se říkat, že tito lidé nepatří do běžné společnosti. Každá diktatura začínala útlakem nějaké skupiny. Do té skupiny si dosaďte třeba Ujgury, nebo třeba cyklisty, ať je to ještě více absurdní, ale ta paralela, že tady budeme lidi odlišovat záznamem v nějakém průkazu, je podle mě úplně zřejmá.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.