Umírají lidé a prezident ve vitríně hraje na zdržovanou. Miroslav Kalousek řekl, co by měl dělat Petr Fiala, který nemá vládu

Premiér Petr Fiala a bývalý poslanec a člen TOP 09 Miroslav Kalousek
Premiér Petr Fiala a bývalý poslanec a člen TOP 09 Miroslav Kalousek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 12. 2021

Česká republika má dva premiéry, ale nemá funkční vládu. Kabinet premiéra v demisi Andreje Babiše (67) je bez důvěry, vláda nového premiéra Petra Fialy (57) nebyla jmenována, protože prezident Miloš Zeman (77) jednotlivé kandidáty na ministerské posty zpovídá u své covidové vitríny. "Čas, který takto ztrácíme, bude velmi drahý," okomentoval jednání prezidenta bývalý poslanec Miroslav Kalousek (60).

Od 28. listopadu má Česko nového premiéra, předsedou vlády byl jmenován šéf ODS Petr Fiala. Plnohodnotným premiérem se ale stane až v momentě, kdy bude jmenována jeho vláda. Do té doby život v České republice bude řídit a ovlivňovat kabinet Andreje Babiše.

"Problém české ústavy je takový, že nám tu vyvstává situace dvou premiérů. Petr Fiala se stane reálným premiérem, až bude jmenována celá vláda, v tuto chvíli žádné pravomoci nemá, dál sestavuje vládu, ale dál vládne kabinet Andreje Babiše. Vláda Petra Fialy se ujme úřadu až v ten moment, kdy bude jmenována jako celek," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz politolog Josef Mlejnek. Kdy bude vláda jmenována, jisté není. Prezident Miloš Zeman chce až do 13. prosince zpovídat kandidáty na ministerské posty.

Hlava státu bojuje s koronavirem, proto se s budoucími ministry potkává přes skleněnou vitrínu, jejíž bezpečnostní parametry navrhl epidemiolog Roman Prymula (57). Veřejnost si tak zvykla na snímky, kdy prezident sedící v kolečkovém křeslo přes sklo hledí na členy budoucí vlády. Ve středu takto přijal Pavla Blažka (52), který se stane ministrem spravedlnosti a Janu Černochovou (48), která míří na resort obrany.

Podle bývalého poslance a člena TOP 09 Miroslava jsou pohovory u prezidenta nejen zbytečné, ale v současné situaci i nezodpovědné až nebezpečné. Dialogy u proskleného boxu totiž vedou k tomu, že jmenování nové vlády se dál oddaluje. "To, co vidíme, je takové bezčasí a ten čas, který ztrácíme, bude velmi drahý. Země je v nouzovém stavu, zdravotní systém je přetížen a umírají lidé. Vládne vláda v demisi bez mandátu a bez důvěry. Vláda s důvěrou a čerstvým mandátem nemůže převzít pravomoci, protože pan prezident pořádá absurdní dialogy před vitrínou. Prezident se ani neobtěžoval říct, kdy opravdu hodlá budoucí vládu jmenovat, takže ta nepředvídatelnost je velmi znervózňující," řekl Miroslav Kalousek pro ŽivotvČesku.cz a naznačil, že Petr Fiala nemá žádnou jistotu, že po 13. prosinci, až pohovory před vitrínou skončí, bude vláda skutečně jmenována.

Prezident uvedl, že má vážný problém s jednou navrhovanou osobou, podle zákulisních informací prezident »neposvětí«, aby se ministrem zahraničí stal člen České pirátské strany Jan Lipavský (36). Miloš Zeman a pirátský kandidát se rozchází v pohledu na ruskou a čínskou politiku, rozděluje je také otázka české ambasády v Izraeli. Zeman chce, aby byli diplomaté z Tel Avivu přestěhováni do Jeruzaléma, podle Lipavského je to v rozporu s mezinárodním právem.

Podle Miroslava Kalouska tak není zřejmé, zda hra o čas nebude ze strany prezidenta pokračovat i po 13. prosinci, až pohovory skončí. Může se stát, že do dalších jednání v souvislosti se jmenováním nové vlády může začít promlouvat také prezidentům proměnlivý zdravotní stav. Bývalý ministr financí se ale domnívá, že když už Petr Fiala hru na pohovory před skleněnou vitrínou přijal, měl by ji se ctí dokončit.

"V tuto chvíli už Petru Fialovi nezbývá nic jiného, než tu hru dohrát, když nebyl razantní na začátku. Je to jeho styl, já ho nechci kritizovat, rozhodl se tak, jak se rozhodl, takže tu hru je potřeba dohrát. Vážil bych si ale toho, kdyby jednotliví ministři dávali najevo, že dialogy u vitríny neberou zas tak moc vážně, protože pan prezident mohl jmenovat vládu hned a dialogy vést až potom, toto je jen hra na zdržovanou," sdělil pro ŽivotvČesku.cz svůj názor Miroslav Kalousek.

Na pátek si prezident naplánoval schůzku předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou (40), který by se měl stát ministrem práce a sociálních věcí. Pohovor s Janem Lipavským je naplánován na úterý. Uchazeči k prezidentovi chodí podle abecedního pořadí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.