Agrese, útoky odpíračů vakcín a zásahy policie. Mojí rodině nikdo vyhrožovat nebude, vzkázal prezident ČLK Milan Kubek

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 4. 12. 2021

Některé osobnosti odborné veřejnosti, které vystupují již od začátku epidemie koronaviru v médiích, čelí útokům aktivistů a odmítačů očkování, kteří jim ztrpčují život. Některé případy byly dokonce oznámeny také policii, protože už vyvolávaly nemalé obavy. Zkušenosti má v tomto ohledu i prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek (63). "Podle mého názoru je to za hranou už delší dobu. Mojí rodině rozhodně nikdo vyhrožovat nebude," vyjádřil se razantně pro ŽivotvČesku.cz.

Česko se opět potýká s vývojem epidemie koronaviru, který neodpovídá představám odborníků, ani veřejnost. Oproti rekordnímu minulému čtvrtku 25. listopadu s počtem téměř 28 000 nových případů, za ten včerejší přibylo 18 582 pozitivních záchytů. Ale to nic nemění na skutečnosti, že některé nemocnice se potýkají s vážnými problémy nedostatku covidových lůžek. Nadále zůstává vysoké incidenční číslo, kdy za poslední týden připadá na 100 000 obyvatel 1 135 případů s covidem.

Kvůli názorům prezentovaným v médiích se řada osobností z řad odborníků a lékařů propagujících očkování dostala do situace, kdy je někteří lidé pronásledují na každém kroku, sledují je před domem nebo jim chodí výhružné dopisy či na ně sprostě pokřikují. Server Novinky.cz přišel s informací, že tzv. antivaxeři (odmítači očkování) by mohli ohrožovat hned několik známých lidí. Mezi nimi je například ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (35), evoluční biolog Jaroslav Flegr (63) nebo šéf ČLK Milan Kubek.

"Není to žádným tajemstvím. Podle mého názoru je to za hranou už delší dobu, ale já se s tím samozřejmě odmítám smířit. Mojí rodině rozhodně nikdo vyhrožovat nebude a přiznám se, že je mi velmi nepříjemné o tom hovořit. A také o některých věcech ani nesmím mluvit," řekl Milan Kubek pro ŽivotvČesku.cz, kterého vedou k mlčenlivosti mimo jiné taktické důvody kvůli tomu, že se do celé věci zapojila i policie.

Sám nezapomíná ani na zdravotníky, kteří především v posledních dnech čelí obrovskému náporu nakažených pacientů a opět si začínají sahat na dno svých sil. Přesto se stali objektem nenávistných komentářů, vybíjení agrese a sprostých nadávek – podobně jako právě šéf České lékařské komory.

"Někteří mají tolik drzosti, že na internetu zveřejňují různá videa a ještě na to od důvěřivých lidí vybírají peníze. Jsem opravdu zaskočen tím, kam naše společnost došla, protože ještě před rokem lidé zdravotníkům tleskali, dnes nám naopak nadávají. Tleskat nám nemusí, stačila by pouze elementární lidská slušnost, měli by nám pomoct tím, že se nechají naočkovat. Zejména ti, kteří potřebují tu třetí posilující dávku, která může poměrně rychle pomoci. Když už vláda přijímá velmi vágní protiepidemická opatření, tak ať si každý uloží svá vlastní protiepidemická opatření. Čili tři R, ruce, roušky a rozestupy a nebudou chodit nikam, kam nemusí. Pozitivita diagnostických testů kolísá asi kolem 40 procent. Situace je mimořádné vážná a zdravotníci si rozhodně nezaslouží ty útoky, kterým jsou dnes a denně vystaveni," uzavřel pro ŽivotvČesku.cz Milan Kubek, který se nehodlá nechat zastrašovat a nedokáže pochopit, jak mohou být někteří jedinci tak nezodpovědní a sobečtí.
.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.