Těžko věřit jejímu věku. Helena Vondráčková prozradila super tipy, které jí ubírají roky ve vizáži

Zpěvačka Helena Vondráčková
Zpěvačka Helena Vondráčková
Foto: Nextfoto
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 8. 12. 2021

Nestárnoucí a vždy plná elánu a humoru. Zpěvačka Helena Vondráčková (74) oslaví v příštím roce půlkulatiny, ale jako by zapomínala stárnout. Její štíhlá postava a vzhled jsou ovšem výsledkem pevné vůle a pravidelné péče. Pro redakci ŽivotvČesku.cz prozradila, jak dokáže vypadat i po sedmdesátce naprosto skvěle. "Vždycky jsem cvičila a měla vztah ke sportu. Ráda plavu, lyžuji, jak sjezduji tak »běžkařím«, ale nyní je všechno ztížené covidem. Nejím večer a každému radím, že do těch 17 hodin mít poslední jídlo, považuju za optimální," řekla.

Na křest benefičního kalendáře s názvem Pomáhat je normální, se přišla podívat také fenomenální zpěvačka. Těžko by se však při pohledu na ni dalo věřit jejímu skutečnému věku. Držitelka řady ocenění prozradila, jak to dělá, že vypadá jakoby stárlo jen datum v jejím rodném listě, ale na ni samotnou čas neměl vliv.

"Běhám pořád do schodů. Staří lidé na ně stále nadávají, ale já na ně nedám dopustit (směje se). Pravdou zůstává, že se o sebe starám, vždycky jsem cvičila a měla vztah ke sportu. Teď je to sice horší s tenisem, nemám na to moc času kvůli přípravám na dva poslední koncerty. Ale každé ráno se snažím protáhnout páteř a tělo a něco pro sebe udělat. Ráda plavu, lyžuju, jak sjezduju tak »běžkařím«, ale nyní je všechno ztížené covidem. Raději se zdržujeme doma, abychom se nenakazili. Hodně chodím na čerstvý vzduch na procházky. Také navštěvuji kosmetický salón, dbám na pečlivé odlíčení pleti, už od dob, kdy jsem byla osmnáctiletá dívka a nastoupila jsem do divadla Rokoko se starám o svou pleť. Mám ráda kvalitní péči, obličej pak zůstává elastický a zářivý. Je mi sice tolik, kolik mi je, ale zatím si nestěžuju a vše funguje (směje se)," popsala pro ŽivotvČesku.cz Helena Vondráčková rutinu, která se významně podílí na tom, že i po sedmdesátce hýří energií a jenom září.

Sama však připustila, že už začíná od okolí slýchat o tom, že jí »předhazují« půlkulaté 75. narozeniny. Oslaví je v létě, konkrétně 24. června, ale čísla ani věk neřeší – i díky tomu se udržuje také v psychické pohodě, která úzce souvisí s tou fyzickou. Ale i legenda české hudební scény řeší občas nějakou zdravotní obtíž, kterou jí vždy pomůže vyřešit zkušený odborník.

"Ráda chodím na tělové masáže, mám výborného fyzioterapeuta, který mi pomůže, pokud mám třeba náhodou unavené svaly nebo mě někdy bolí páteř jako každého. Na to musí člověk, pokud je už ve věku, určitě trošku dbát. Mám speciální cviky na bederní páteř nebo páteř, aby tělo drželo ještě nějakou chvíli pevné a pružné," přiznala dáma s hudebním nadáním od Boha pro ŽivotvČesku.cz.

Ale nejde jen o fyzickou aktivitu a péči zvnějšku, ale také tu vnitřní. Jídelníček Heleny Vondráčkové musí být pestrý a rozhodně ne jednostranný. Navíc se snaží bedlivě kontrolovat, co sní, protože jí to pomáhá k tomu, že se celkově cítí dobře.

"Druhá věc, která mi pomáhá, je skutečnost, že se nepřejídám. Také dodržuji, že nejím večer, jídlo na noc mi ani nedělá dobře a vždy každému radím, že do těch 17 hodin mít poslední, je tak optimální, později už raději žaludek nezatěžovat těžkými večeřemi. Samozřejmě to nejde, pokud jste někde na Jihu, kde jí hlavně večer. Což se samozřejmě dá v rámci nějaké dovolené, ale mě jíst večer zaprvé nebaví a zadruhé je mi pak zbytečně těžko. Podle mě funguje najíst se hodnotně ráno, dát si už o něco lehčí oběd a večeři vynechat nebo si dát jen lehký pokrm. Nepiju tvrdý alkohol, ale zase mám ráda bílé lehké víno. Takže zjednodušeně všeho s mírou," dodala pro ŽivotvČesku.cz ikonická zpěvačka, která patří mezi stálice českého showbyznysu desítky let a stále dokáže na pódium podávat neskutečné výkony a její koncerty jsou beznadějně vyprodané.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.