Takhle vypadala Petra Buzková před 15 lety. Prošla proměnou a dnes je z ní šmrncovní padesátnice. Její přednosti zhodnotil Jiří Paroubek

Jiří Paroubek a Petra Buzková v roce 2006
Jiří Paroubek a Petra Buzková v roce 2006
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 9. 12. 2021

Patřila mezi ženy, které si vybudovaly na české politické scéně své čestné místo. Bývalá politička za ČSSD Petra Buzková působila v politice především v devadesátých letech a na počátku nového milénia. Tato výrazná osobnost, původní profesí advokátka, oslavila v prosinci 56. narozeniny. Zavzpomínal na ni bývalý předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek (69). "Byla velmi schopná a dokázala se obklopit lidmi, kteří uměli dobře pracovat. Nyní bychom nenašli nikoho, kdo by se k ní dal jakkoli přirovnat," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz.

V polovině devadesátých získala post první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, který vykonávala po šestileté období – tedy až do roku 2002. Její ambice jí pomohly získat 15. července téhož roku zásadní funkci, když se stala v pořadí již šestou ministryní školství, mládeže a tělovýchovy ČR a tedy nástupkyní politika a pedagoga Eduarda Zemana (†69). Nikdy se netajila tím, že se považuje za velkého kritika Miloše Zemana (77), nynějšího prezidenta České republiky. I přes různé názorové střety se v politice dokázala udržet a velmi dobře orientovat.

Jako ministryně působila do září roku 2006, kdy se následně rozhodla opustit politickou sféru a ve volbách do Poslanecké sněmovny již nekandidovala. Později se rozhodla účastnit se komunálních voleb ve stejném roce. Byla kandidátkou ČSSD na primátora Prahy. ČSSD ale získala jen 15 % hlasů a primátorem se stal občanský demokrat Pavel Bém (58).

Byla nicméně zvolena do Zastupitelstva hlavního města Prahy, když získala nejvíce preferenčních hlasů z kandidátů ČSSD. Svého mandátu se však vzdala. "Samozřejmě nastaly okamžiky, kdy jsem se o politiku trochu více zajímala, ale vlastně ani na chvilku jsem nelitovala, že jsem odešla. Stejně tak nelituju, že jsem kdy do politiky šla. Ty roky byly zajímavé, poučné, hodně náročné… Ale jsem ráda, že jsem odešla právě v tu chvíli, kdy jsem odešla. Vrátit bych se už nechtěla," uvedla otevřeně v roce 2016 v rozhovoru pro server Seznam Zprávy.

Resort školství vedla i v období od 25. dubna 2005 do 16. srpna následujícího roku ve vládě tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka, který ji považuje za političku s vizí a schopnostmi, jež jí dopomohly k úspěšnému postupu a budování silné pozice v politice.

"Vzpomínám na ni rozhodně v dobrém. Byla velmi schopná a dokázala se obklopit lidmi, kteří uměli dobře pracovat. Měla na to dobrý rozpoznávací talent. Obávám se, že na současné politické scéně bychom nenašli nikoho, kdo by se k ní dal jakkoli přirovnat," řekl s jistou dávkou nostalgie pro ŽivotvČesku.cz šéf tehdejší vlády Jiří Paroubek ohledně svých zkušenosti s bývalou političkou.

Její právnické vzdělání, které získala na právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, ji přivedlo zpět do advokátní kanceláře – zaměřuje se primárně na finanční a obchodní právo a právo veřejných zakázek či právo soutěžní. Bývalá politička oslavila v úterý 7. prosince 56. narozeniny a dnes je matkou dospělé dcery Anny (25), kterou má s ekonomem Josefem Kotrbou. S přibývajícími roky neztrácí šmrnc, a přestože už se řadí mezi padesátnice, vypadá o mnoho let mladší.

Zajímavostí je, že na postu ministryně se udržela ve vládě Vladimíra Špidly (od 15. 7. 2002 do 4. 8. 2004), vládě Stanislava Grosse (od 4. 8. 2004 do 25. 4. 2005) a vládě Jiřího Paroubka od (25. 4. 2005 do 16. 8. 2006). Je pravnučkou významného prvorepublikového sociálnědemokratického politika Františka Modráčka a patří k zakladatelům obnovené polistopadové sociální demokracie.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.