I druhá dávka očkování Zuzaně Bubílkové dala pořádně zabrat. Popsala reakci, při které naskakuje husí kůže

Zuzana Bubílková
Zuzana Bubílková
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 9. 12. 2021

Moderátorka a publicistka Zuzana Bubílková (69) si protrpěla i druhou dávku vakcíny proti onemocnění covid-19. Na ní se dostavila s koncem minulého týdne a stejně jako tomu bylo po první aplikaci preparátu, prožila nepříjemnou reakci organismu. "Ležela jsem a zvracela, nebylo mi vůbec dobře," popsala pro ŽivotvČesku.cz kamarádka herce Jiřího Krampola (83), která se pro očkování rozhodla, aby nepřišla o pracovní nabídky.

Původně se vzhledem ke svému zdravotnímu stavu po konzultaci s lékařem očkovat neplánovala. Vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci a zpřísňujícím se opatřením nakonec změnila názor. Obě dávky vakcíny jí však lidově řečeno »nesedly«

"Takhle hrozně mi nebylo, ani nepamatuju. Měla jsem zimnici, bolela mě hlava a měla jsem takové zažívací obtíže, že jsem za tři dny zhubla asi čtyři kila. U někoho by se to možná tolik neprojevilo, ale na mně je to opravdu znát. V podstatě bych teď mohla jít na maškarní za smrtku," vylíčila pro ŽivotvČesku.cz moderátorka při první dávce, při druhé neudržela v žaludku jeho obsah. "Jenom jsem ležela a zvracela, nic nešlo dělat," uvedla. Naštěstí šlo jen o několikahodinový nepříjemný zážitek, který některé citlivější jedince postihne.

Moderátorka přistoupila na očkování kvůli své práci. "Protože se teď všechno zpřísňuje, tak mi někteří organizátoři akcí, kde jsem vystupovala, volali, že buď PCR test, nebo vakcína," uvedla po první dávce pro ŽivotvČesku.cz Zuzana Bubílková. Podle svých slov de facto tak neměla na výběr, a to zejména kvůli možnému omezení pracovních příležitosti, kterých si váží. Nechtěla o ně přicházet, ale nechtěla se ani pořád testovat.

Podle hlášení, která dostává Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), na začátku prosince evidoval už 9 379 případů nežádoucích účinků po vakcinaci, řešil také 129 úmrtí nahlášených jako důsledek podezření na reakci po vakcínách proti covidu-19. 

Nejvíce oznámení spadá do kategorie celkových příznaků a reakce v místě vpichu – ať už se jednalo o bolest, svědění, zarudnutí, otok nebo došlo po aplikaci injekce ke snížení pohyblivosti končetiny. Je jich 6 326. Na druhém místě je 2 771 evidovaných neurologických příznaků jako mravenčení, bolest hlavy až migréna, závrať, celková křeč, narušení rovnováhy, narušení chuti, pozornosti, čichu či paměti nebo syndrom neklidných nohou, neuropatie a trombóza mozkového žilního splavu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.