Slova, která neočkované nadzvednou ze židle: Šéf ČLK Milan Kubek promluvil o plošné vakcinaci lidí nad 18 let

Prezident ČLK Milan Kubek
Prezident ČLK Milan Kubek
Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 12. 2021

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek (53) je přesvědčen, že v Česku musí být zavedeno povinné očkování proti onemocnění covid-19 pro všechny občany starší osmnácti let. "Závidím Rakušanům odvážnou vládu, že jako první měla tu odvahu a řekla, že když se jim nepodařilo lidi k očkování přesvědčit, tak je třeba to učinit povinně," uvedl šéf ČLK pro ŽivotvČesku.cz.

Pane prezidente, lékaři patří k vybraným profesním skupinám, pro které podle vyhlášky dosluhujícího ministra zdravotnictví bude platit povinné očkování. I mezi lékaři se ale zvedla nevole a řada z nich koncept povinného očkování, do které spadají i lidé nad 60 let, odmítá. Část lékařů dokonce proti tomuto kroku připravila petici. Máte pocit, že se vzbouřili proti oficiálnímu postoji ČLK?

Česká lékařská komora (ČLK) vždy hájila medicínu jako vědu založenou na důkazech, činíme tak i nyní a důrazně vyzýváme všechny lékaře, aby respektovali odborná doporučení, která komora publikuje. Jsou to doporučení renomovaných institucí a odborných společností. Drtivá většina lékařů očkování důvěřuje a podporuje ho, prokazují to tím, že více jak 80 procent lékařů je naočkováno a 58 procent lékařů má i třetí posilující dávku. Pokud máte 57 tisíc členů ČLK, tak se vždy najde někdo, kdo má pocit, že ví všechno nejlíp a všichni ostatní se mýlí.

To máte patrně pravdu, ale je to opravdu ta jediná možná cesta z pandemie?

Bohužel ano, drtivá většina lékařů se shoduje na tom, že jedinou cestou z epidemie je očkování. Má-li fungovat, tak se musíme naočkovat prakticky všichni dospělí lidé. V ideálním světě by se lidé nechali naočkovat dobrovolně, aby chránili zdraví své a svých blízkých. V ideálním světě lidé ví, že mají-li si zasloužit svou svobodu, musí se chovat odpovědně, bez odpovědnosti je svoboda pouze anarchií. My ale nežijeme v ideálním světě. Nevím, co má nová vláda v rukávu, ale ty stávající mechanismy nevedly k tomu, aby se naočkovalo dostatečné množství lidí.

Skupiny, které odmítají plošné či povinné očkování, jsou ale dost slyšet. Proti povinnosti se staví dobrovolní hasiči i část policistů. Vy nemůžete za tyto složky mluvit, ale jak tzv. »odmítače« přesvědčit? Je ještě prostor na diskuzi, nebo je nutné přistoupit k nátlaku na tyto skupiny?

Přiznám se, že co se týká ozbrojených složek a lidí, kteří jsou pod služebním poměrem a mají z toho nezanedbatelné výhody, tak tomu odporu vůbec nerozumím. Není možná jiná cesta než ta, která je v Americe, neuposlechnutí rozkazu znamená propuštění. S ostatními je možné diskutovat, u zdravotníků je očkování otázkou profesní cti, aby měli vakcínu a neohrožovali své pacienty. Když bude očkování povinné a někteří lékaři to dál budou odmítat, tak nebudou moci vykonávat své povolání. V některých zemích očkování pro zdravotníky povinné je, třeba v Řecku, ve Francii i Itálii či Maďarsku. Přes různé silácké řeči, kolik odejde lidí, výsledek je takový, že se prakticky všichni nechali naočkovat a o práci nechtěli přijít.

Když vidím, jak se společnost štěpí a zčásti i radikalizuje, nebylo by nakonec nejlepším řešením zavést povinné očkování pro všechny občany České republiky?

Podívejte se, očkování je jediný způsob, jak se dostat z epidemie. Představenstvo České lékařské komory dne 20. listopadu vydalo prohlášení, že chceme, aby politici začali připravovat povinné očkování pro všechny lidi nad 18 let, tedy pro všechny lidi, kteří nemají nějakou zásadní kontraindikaci.

Kdy bude povinné očkování pro všechny v Česku podle vás zavedeno? Najde nová vláda k tomuto kroku odvahu?

Znovu říkám, že všichni víme, že jiná cesta z epidemie, než proočkování alespoň všech členů dospělé populace, nevede. Všechno ostatní je politický kompromis. Čím déle budou politici váhat a nepodaří se lidi proočkovat, tím déle bude epidemie trvat, tím více přijde dalších vln, tím více lidí zemře, tím více bude trpět ekonomika... Závidím Rakušanům odvážnou vládu, že jako první měla tu odvahu a řekla, že když se jim lidi nepodařilo k očkování přesvědčit, tak se to musí učinit povinně. Je třeba chránit také práva většiny lidí, kteří chtějí normálně žít. Není možné stále jen chránit práva hlučných menšin, které se chovají agresivně.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.