Silvestr se měl zastavit. Uvidíme, jak lidé budou bláznit. Omikronový vrchol přijde 10. ledna, uvedl Babišův poradce

Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 12. 2021

Jihoafrická varianta koronaviru, která dostala jméno omikron, se již šíří Českou republikou, i když počet zachycených případů není dramaticky vysoký. Experti s obavami hledí na leden, kdy by měla nová mutace začít plnit tuzemské nemocnice. "Podle mě bude dramatický hlavně Silvestr," varoval ve vyjádření pro ŽivotvČesku.cz lékař Radek Mounajjed, který patřil k poradcům Andreje Babiše (67)

V pondělí přibylo v Česku 6850 případů nemoci covid-19. S koronavirem je v českých nemocnicích hospitalizováno V úterý přibylo v Česku 9089 potvrzených případů nemoci covid-19, což bylo téměř o čtvrtinu méně než před týdnem. Oproti předchozímu úterý se snížil zhruba o 30 procent na 3460 lidí, z nichž 673 bylo ve vážném stavu. Jsou to ale údaje, které se týkají zejména variant delta a delta plus, celá Evropa nyní čeká, co způsobí mutace omikron.

Laboratoř ve Fakultní nemocnici Brno a soukromá laboratoř Elisabeth Pharmacon přes svátky odhalily dalších 15 případů nákazy variantou omikron covidu-19. FN Brno jich zaznamenala 12, soukromá laboratoř tři. Podle údajů z 22. prosince bylo v Jihomoravském kraji zjištěno 39 případů varianty omikron, celkový počet v kraji tak dosáhl 54 odhalených případů. Prvním potvrzeným případem nákazy omikronem v České republice byla koncem listopadu žena z Liberce, která se vrátila z Afriky.

Podle zakladatele iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radka Mounajjeda bude klíčové, jak se lidé zachovají během silvestrovských oslav a jak velký zájem budou mít například o Prahu turisté ze zahraničí.

"Odhadovat vliv omikronu v Česku je stále složité. Závažnost je možná menší, ale bude rychlý nástup, takže i tak může najednou skončit více lidí v nemocnicích. Omikron není tak agresivní jako delta, ale problém je, že se nakazí hodně lidí najednou. Procento těch, kteří budou muset vyhledat zdravotní péči, je menší, ale v kontextu a počtu nakažených lidí nakonec může být v nemocnicích více lidí, než je nyní," uvedl Radek Mounajjed pro ŽivotvČesku.cz.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Podle expertů je omikron třikrát až čtyřikrát nakažlivější než dosud dominantní varianta delta.

"Jestli se omikron v Česku rozeběhne a bude to divoká jízda, tak si myslím, že vrchol přijde kolem 10. ledna. Podle mě bude dramatický Silvestr, tady se mělo více věcí zastavit, společností by omikron prošel stejně, ale nástup by nebyl tak rychlý, zdravotní systém by to zvládl. Navíc by se více lidí naočkovalo tou třetí dávkou, která je zřejmě proti omikronu extrémně důležitá. Osobně jsem už trošku optimista, ale uvidíme, co se bude dít na konci roku, jak moc lidé budou bláznit a zda k nám přijedou turisté ze zahraničí," dodal pro ŽivotvČesku.cz Radek Mounajjed a apeloval na veřejnost, aby Češi nepodceňovali možnost dát si třetí posilující očkovací dávku a využili ji. Lidé, kteří v minulosti přijali dvě očkovací dávky, podle Mounajjeda nemohou počítat se silnou ochranou.

"Podle izraelské studie, která nyní vyšla, mají lidé po třetí dávce daleko větší ochranu a asi v 70 až 80 procentech dokážou neutralizovat ten vir. Lidé, co jsou po druhé dávce a je u nich ta imunita už vyvanutá, tak tam bohužel ta ochrana téměř žádná není. Určitou ochranu mají i lidé s hybridní imunitou, tedy s prodělaným covidem a dvěma dávkami vakcíny," vysvětlil muž, který patřil mezi poradce bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.