Roman Prymula zhodnotil, jak si vede ministerstvo zdravotnictví pod vedením Vlastimila Válka

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 1. 2022

Dne 17. prosince prezident Miloš Zeman (77) jmenoval novou vládu a složitá mise, která bude ve znamení boje s koronavirem, začala pro ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (61). Jeho přístup zhodnotil a okomentoval pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula (57), který byl krátce ministrem zdravotnictví na podzim 2020.

Být členem opozice a být ve vládě jsou dvě odlišné věci, které zažívá také člen TOP 09 Vlastimil Válek. Jeho jmenování do funkce ministra zdravotnictví se v podstatě překrývá s příchodem varianty omikron. Nová mutace byla na jihu Afriky zaznamenána na začátku listopadu, dne 29. listopadu bylo definitivně potvrzeno, že omikron je také v Česku, do Liberce ho přivezla žena, který pobývala v Namibii.

Vlastimil Válek, který pomyslný »štafetový kolík« na ministerstvu od Adama Vojtěcha (35) přebral 17. listopadu, pozměnil některé úvahy, se kterými do funkce vstupoval. Válek před nástupem do funkce mimo jiné hovořil o tom, že chce otevřenou debatu o možném uznávání protilátek při posuzování tzv. bezpečnosti. Dokonce se chtěl na toto témata radit s experty ze Švýcarska, kde jsou protilátky uznávány.

Debata kolem protilátek ale byla tento týden smetena ze stolu. Podle ministra zdravotnictví je čas soustředit se na omikronovou vlnu. Úvahy, co se bude dělat, až omikron odejde, označil za předčasné.

Epidemiolog Roman Prymula, který má zkušenosti s vedením nesledovanějšího rezortu v zemi, považuje kroky Vlastimila Válka za vyčkávací.

"Ministerstvo zatím přistupuje k řešení epidemie způsobem vyčkávacím, protože v tuto chvíli opatření, která se zpřísňují, nejsou zdaleka ani tak přísná jako v některých jiných zemích. To znamená, že opatrnost tady byla podmíněna daty, která budou přicházet z jiných zemí. Neříkám, že to je zcela špatně, ale ukazuje se, že ten úplně restriktivní způsob vůči variantě omikron není na cestě. Teď se přijala celá řada opatření, kde určité diskuze vznikají, kdy doba karantény je zkrácená na 5 dnů. To já jsem podporoval. Ale musíme si uvědomit, že zkrácení má být pro variantu omikron. Pokud zkrácení bude zavedeno dříve, než tu bude omikron dominující, tak lidé mohou variantu delta šířit do okolí," uvedl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog a bývalý šéf rezortu zdravotnictví Roman Prymula.

Nový ministr zdravotnictví také uvažoval, že se Češi budou moci vrátit k PCR testům před návštěvou služeb či restaurací. Momentálně platí, že na pivo či do bazénu si může zajít jen ten, kdo má očkování nebo nemoc covid-19 prodělal. I uznávání PCR testů ale bylo odloženo. Vlastimil Válek v současnosti nepodpořil kroky, že by vláda znovu začala uznávat negativní PCR testy do provozoven služeb. Podle ministra tato debata bude otevřena, až se přežene omikron.

Česká republika je, zdá se, na začátku omikronové vlny. Ve čtvrtek přibylo v Česku 6641 potvrzených případů covidu-19, zhruba o 900 více než před týdnem. Je to čtvrtý mezitýdenní nárůst v řadě. Dál roste také incidence. Aktuálně připadá v posledních sedmi dnech na 100.000 obyvatel 388 nakažených.

Pozitivní a zcela zásadní informací je, že klesá počet hospitalizovaných. Na začátku týdne jich bylo více než 3000, ve čtvrtek 2632, z toho 473 v těžkém stavu. Údaje vyplývají ze statistik ministerstva zdravotnictví.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.