Video, ze kterého vás bude svrbět tělo: Vyměněná manželka se v novém díle reality show podívá špíně do očí. Promluvil sociolog

Autor: TV Nova | Výměna manželek
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 12. 1. 2022

Nejnovější epizoda reality show Výměna manželek tentokrát přinese zatím nejkontroverznější podívanou letošní, v pořadí již 15. řady. Diváci se tak stanou svědky toho, jak se maminka Jana (34), která nepatří mezi ty nejčistotnější, zvládne postarat o tři děti. Na druhé straně se představí rázná Blanka (37), která má naopak doma všechno pod palcem a přála by si, aby si jí rodina více vážila. Ve středečním díle rozhodně nebude nouze o emoce a řešit se bude hned několik věcí – zejména, jak ukazuje video, nepořádek v jedné z domácností. Ohledně toho pro ŽivotvČesku.cz promluvil sociolog Vojtěch Bednář, který nastínil, zda je možné, aby se nepořádná Jana polepšila.

V premiérovém dílu Výměny manželek se představí rodina ze Zákup na Českolipsku, a to Blanka (37), otec Mirek (44) a jejich děti Blanka (14), Gabriela (8) a Míra (7). Trojnásobná maminka je žena v domácnosti a vše, co se týká péče o teplo rodinného krbu, zvládá naprosto s přehledem.

Na druhé straně se diváci seznámí s Janou (34), Vráťou (33), Ivetou (10) a Janou (14), kteří žijí v Chodově v okrese Sokolov v Karlovarském kraji. Tatínek je zde jednoznačně hlavou rodiny, a tak vysvětlil, že se do natáčení reality show rozhodl zapojit proto, že není spokojený s tím, jak jeho žena vede domácnost a pečuje o děti. Přál by si, aby své chování změnila.

Že Jana není zrovna pečlivá hospodyňka, vyjde najevo hned v úvodu nového dílu. Blanku totiž zarazí nejen množství prachu, které budilo dojem, že už ho nikdo dlouhé měsíce neutíral, špinavá vana nebo plíseň v koupelně, ale třeba také chybějící koště nebo zdravotně závadné hliníkové příbory. Také její manžel Mirek na první pohled pozná, jak se věci mají.

Janě se příliš nedaří vypravit děti do školy, protože nedokáže včas vstát, vaření není její silnou stránkou a zrovna dvakrát se nepředvede ani při úklidu, kdy netuší, jak správně zacházet s mopem. "Jana je úplně nepoužitelná," nešetří kritikou na novou manželku Mirek.

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila sociologa Vojtěcha Bednáře (42) s dotazem, co stojí za tím, že v některých domácnostech není dbáno na pravidelný úklid a chybí řada standardních návyků. Navíc pokud v takové domácnosti s dospělými žijí nezletilí.

"V zásadě můžeme říct, že existují dva typy lidí. První z nich, a to se týká opravdu jen velmi malého procenta, prostě není možné socializovat a naučit je, jak se například o domácnost či děti starat. Jedná se o osobnostní nedostatečnost, kdy je limitem inteligence nebo hraje roli například duševní onemocnění," uvedl odborník na neformální i pracovní mezilidské vztahy, působící na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, pro ŽivotvČesku.cz. 

Respektovaný expert zabývající se společenskou vědou zkoumající sociální život jednotlivců, skupin a společností se dále vyjádřil ke druhé kategorii lidí."U druhého typu lidí resocializace je možná a jedná se u nich o to, že například vyrostli v prostředí, kde správné návyky nezískali. Pak se je naučit mohou, pokud budou mít pozitivní příklad a podporu okolí. Je tak možné, že setkání s jiným životním stylem v cizí rodině té paní trochu otevře oči a přiměje ji zamyslet se nad sebou," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz Vojtěch Bednář.

Vypadá to, že Jana patří spíše do druhé kategorie. Náhradnímu manželovi se totiž přiznala, že bojuje se závislostí na telefonu. "Jednu dobu kvůli tomu bylo u nás hodně dusno. To šlo všechno ostatní úplně mimo mně. Úklid, vaření, nezáleželo mi na tom," sypala si popel na hlavu a dušovala se, že se musí změnit. Zda o tom, že na sobě chce pracovat, přesvědčí také Vráťu, ale není vůbec jisté. Ten se podle svých slov na její návrat domů vůbec netěšil a dokonce začal uvažovat, zda má soužití s nepořádnou a flegmatickou manželkou smysl.

Výměna manželek se na televizní stanici Nova vysílá již od roku 2005 a stále se těší velké popularitě. V prosinci loňského roku ji sledovalo přes 700 tisíc diváků starších 15 let, jedná se tak o jeden z nejsledovanějších pořadů.  Diváky na něm nejvíce láká kontroverze a možnost nahlédnout do cizího soukromí, kterého se účastnící se rodiny vzdávají výměnou za 100 tisíc korun. Finanční odměna je velkým lákadlem zejména pro méně majetné rodiny, které poté často šokují poměry, ve kterých žijí.

Blanku zarazí, v jakém stavu je domácnost, ve které musí 10 dnů žít
Blanku zarazí, v jakém stavu je domácnost, ve které musí 10 dnů žít
Foto: Se svolením TV Nova

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.