Tři pohledy očima Josefa Klímy: Zhodnotil seriál Devadesátky, který ukazuje divoká 90. léta, vraždy a mordpartu v akci

Josef Klíma
Josef Klíma
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 1. 2022

Nový seriál České televize Devadesátky znovu připomněl řadu známých tváří, o nichž se psalo v novinách v 90. letech. A to zejména v souvislosti s trestnou činností. O mnohých z těchto postav podsvětí se natočily celovečerní filmy, seriál je vysílán však poprvé a hlavní »hrdinové« mají skutečná jména. Pro ŽivotvČesku.cz promluvil investigativní novinář Josef Klíma (70), jak zpracování seriálu vnímá.

"Po stránce zachycení atmosféry to je výborné. Po stránce kriminalistické je to dobré, ale po stránce dramaturgické je tam moc postav, a to jak zločinců, tak detektivů. Což by tak nevadilo, kdyby byli různě akcentovaní, někteří v popředí, další víc jako »přihrávači«. A jak jsem se v tom novinářsky pohyboval, tak se v tom vyznám. Ale nejsem si jistý, zda běžný divák, obzvlášť mladý, zda se v tom dokáže vyznat," řekl pro ŽivotvČesku.cz novinář, který poměrně velkou část svého pracovního života pátral po zákulisí kauz, o nichž seriál vypráví.

František Mrázek (†48), Antonín Běla (†52), Ludvík Černý či Ivan Jonák (†59) a další patří k temným postavám československého a českého podsvětí, které připomíná televizní série Devadesátky. Ten dějově předchází divácky úspěšným Případům 1. oddělení.

Do hlavní role pak byla obsazena mladá herecká krev – Kryštof Bartoš (29) jako poručík Tomáš Kozák, s ním se pak televizním divákům představil Ondřej Sokol (50) jakožto nadporučík František Tůma. Vedlejší roli si zahrála například Patricie Pagáčová (33) nebo Albert Čuba (38) jako postava Františka Mrázka.

"Divák, který zná ta jména, se v tom orientuje, ale divák, který tu minulost přesně nezná, s tím může mít podle mého trošku problém," dodal k hodnocení pro ŽivotvČesku.cz Josef Klíma.

Devadesátky se v úvodním díle dostaly téměř na dvoumilionovou hranici sledovanosti. Minisérii si pustilo 1,883 milionu diváků v kategorii starších patnácti let, což byl nejlepší výsledek celého začátku televizní roku 2022.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.