Diskriminovat děti a nepustit je do bazénu je špatně. Senátorka Alena Dernerová chce, aby ministr Válek vrátil do normálu alespoň ty nejmenší

Senátorka Alena Dernerová
Senátorka Alena Dernerová
Foto: Karel Pešek / MAFRA / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 2. 2022

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (61) chce ve středu veřejnosti sdělit, jak bude probíhat návrat do »normálu«, až skončí »omikronová« fáze epidemie. Senátorka, místopředsedkyně senátního zdravotnického výboru a vystudovaná dětská neuroložka Alena Dernerová (63) je přesvědčena, že jediný návrat do »normálu« je doba, kdy služby mohli čerpat lidé i bez prokazování se PCR testem. Pro ŽivotvČesku.cz uvedla, že normální stav je nutné okamžitě nastavit alespoň pro děti.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) plánuje, jak se bude Česko zbavovat restrikcí a jakým způsobem se bude život vracet do »normálního« stavu. Ve středu by měl oznámit, jakým způsobem se rozvolní podmínky pro návštěvu restaurací a čerpání služeb.

V současné době v Česku platí, že plnohodnotného života se mohou zúčastnit jen lidé, kteří mají očkování proti nemoci covid-19, a pak lidé, kteří nemoc prodělali. Není možné navštěvovat divadla, bazény či restaurace na základě PCR testu.

Podle šéfa zdravotnického rezortu by se Česko mělo začít vracet do normálu od 1. dubna, pokud nedojde k dramatické změně stavu. Senátorka Alena Dernerová věří, že vláda Petra Fialy si pod pojmem »normál« představuje stav, který platil před začátkem globální pandemie, kdy služby mohl čerpat každý, kdo za ně zaplatil, a do restaurace mohl jít každý, kdo na to měl peníze.

"Návrat do »normálu« je za mě návrat do normálního stavu, který jsme tu měli například na konci roku 2019. Tedy stav bez testování," uvedla senátorka pro ŽivotvČesku.cz. Vlastimil Válek do vydání tohoto článku neodpověděl na otázku, zda v Česku bude nutné prokazovat dál tzv. bezinfekčnost, nebo má být návrat do »normálu« plnohodnotný, tedy praktikovat a vyžadovat jen to, co se praktikovalo a vyžadovalo před začátkem koronavirové krize.

Senátorka Alena Dernerová jako vystudovaná dětská neuroložka v rozhovoru pro ŽivotvČesku.cz několikrát zdůraznila, že musí urychleně přestat hlavně diskriminace neočkovaných dětí. Od 22. listopadu 2021 v Česku skončilo uznávání antigenních a PCR testů. Při kontrole tzv. bezinfekčnosti se od tohoto data akceptuje pouze očkování či prodělané onemocnění. Výjimku mají pouze děti do 12 let.

Podle Aleny Dernerové se na dětských kolektivech nezdravě projevuje, že jedenáctileté neočkované dítě dnes do bazénu může, ale jeho o dva roky starší kamarád či sourozenec nesmí.

"Osobně s tím nesouhlasím, děti nemohou být takto diskriminovány. Období, kdy jsme fungovali v režimu očkování a prodělaná nemoc, by mělo skončit. Omikron do celé situace přinesl úplně jiný vítr. Co se týče dětí, tak v jejich případě jsem pro uvolnění úplně všeho. Podle mě je celá tato situace pro děti velmi skličující, dětí mají právo sportovat, fungovat normálním způsobem a nebýt vydělovány ze společnosti. Dětem by měly být povolené všechny aktivity bez výtěrů a bez očkování," vysvětlila svůj pohled na věc pro ŽivotvČesku.cz Alena Dernerová s tím, že segregovat děti na základě věku či přijmutí vakcíny jí v současné době přijde neopodstatněné.

Proti praxi, aby zdravé neočkované děti starší dvanácti let nesměly v Česku čerpat a navštěvovat řadu volnočasových aktivit, protestovala řada právníků i odborníků na duševní vývoj mladého člověka. Vášnivé diskuze vyvolává i snaha nechat tyto děti proti SARS-CoV-2 očkovat. Řada expertů v minulosti uvedla, že v současné době jsou k dispozici pouze vakcíny, které byly dimenzovány na původní variantu koronaviru, v prostředí omikronu je jejich účinnost omezená.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.