Slova Nostradama vyvolávají mrazení: Východ vydráždí Západ až ke světovému konfliktu. Kniha určila, jak dlouho konflikt bude trvat

Válka - Ilustrační snímek
Válka – Ilustrační snímek
Foto: Pixabay
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 2. 2022

Francouzský lékař a prorok Michele de Nostredame, zvaný Nostradamus, zůstává záhadnou postavou 16. století. Někteří vykladači jeho tajemných čtyřverší i dnes věří, že mystik dokázal předpovědět také začátek velkého globálního konfliktu. Podle některých vykladačů má dojít k velkému pnutí mezi Východem a Západem, kdy Východ svého západního rivala zatlačí do defenzívy. Další vykladači jsou ale přesvědčení, že Nostradamus nikdy nemluvil o roli Ruska.

Řinčení zbraněmi na východě Ukrajiny a ostrá prohlášení státníků dávají vzpomenout na proroky, kteří ve svých vizích upozorňovali na příchod vleklého globálního konfliktu. Někteří vykladači jsou přesvědčení, že začátek 3. světové války předpověděl také Michele de Nostredame (1503 až 1566).

"Dvakrát postaven a dvakrát sesazen, Východ oslabí Západ. Námořní bitvy selžou ve chvíli největší potřeby. Velký muž bude ubit bleskem. Zlý skutek předvídaný nositelem petice."

To jsou verše, ze kterých někteří vykladači prorokova odkazu vyvozují, že Michele de Nostredame předpověděl rozsáhlý vojenský konflikt, kdy se proti sobě postaví dva znesvářené tábory.

Otázkou je, jak svá slova vnímal sám francouzský prorok. Měl na mysli střet východního a západního křesťanství? Skrývá se v jinotajích »východní« Čína a »západní« Spojené státy americké? Nebo měl prorok skutečně na mysli Rusko a Francii (dnes bychom možná řekli Evropskou unii)?

Někteří vykladači Nostradamova odkazu jsou přesvědčení, že Rusko jako hrozbu nevnímal. Prý mohl mít na mysli spíše to, že na Západ bude stále více pronikat islám. Michele de Nostredame údajně viděl válku, která bude trvat dlouhých 27 let a povede ke ztrátě obrovského počtu lidských životů.

Složitá čtyřverší plná alegorických obrazů se snažil modernímu člověku přiblížit například spisovatel a francouzský mystik Kurt Allgaier (93).

"Třetí antikrist brzy přepadne hned tři země. Jeho válka potrvá 27 krvavých let. Kdo nepůjde s ním, bude usmrcen, zajat nebo uvržen do vyhnanství. Krev lidských těl zabarví vodu do ruda, na zemi se snese krupobití," tak Kurt Allgaier v knize Nostradamus – Příchod Apokalypsy popisuje konflikt, který má vypuknout v červnu 2028.

Přestože Nostradamus údajně viděl rozsáhlý světový konflikt, byl přesvědčen, že lidstvo bude existovat i po skončení světové války. Definitivní konec světa prý předpovídal až na rok 3797. To je rok, který rozhodně nebude trápit ani Vladimira Putina (69) ani amerického prezidenta Joe Bidena (79).

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.