Odmítla zhodnotit projev Miloše Zemana k ruské agresi. O válečné invazi Jiřina Bohdalová promluvila jako o momentu překvapení

Jiřina Bohdalová a prezident Miloš Zeman
Jiřina Bohdalová a prezident Miloš Zeman
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 2. 2022

Kyjev v noci ze soboty na neděli čelil dalším devastujícím ruským náletům. Město vyhlásilo zákaz vycházení a vyzvalo obyvatele, aby se schovali v krytech. Eskalující situaci, která ve čtvrtek začala invazí vojsk Vladimira Putina (69) na Ukrajinu, sleduje celý svět. Pro ŽivotvČesku.cz se vyjádřila devadesátiletá herečka Jiřina Bohdalová směrem k tomu, co se aktuálně ve východní Evropě děje. Uvedla, že je to pro člověka vždy moment překvapení.

"Já se živím tím, aby se lidé smáli. Co na konflikt říct? Je to šílené. Je to hrozné, na to nemám slov. Je to ale hlavně věc politiků. Víte, když nemohu pomoct, abych lomila rukama, to lomíme rukama všichni. V tomto nikdo není zkušený a je to moment překvapení, vnímám to jako tragédii," uvedla pro ŽivotvČesku.cz herečka k válečnému konfliktu.

Silnou část české populace překvapil čtvrteční projev prezidenta Miloše Zemana (77), v němž se proti ruské agresi ohradil a uvedl směrem k režimu prezidenta Vladimira Putina (69), že šílence je potřeba izolovat.

Na dotaz, jak slova hlavy státu vnímala, respektovaná herecká legenda uvedla, že je nebude komentovat s omluvou, že se do politiky míchat nebude.

Jiřina Bohdalová se přitom v minulosti netajila sympatiemi směrem k Miloši Zemanovi. Dokonce od něj obdržela vyznamenání v roce 2013. Tehdy šlo o medaili Za zásluhy I. stupně. Loni byla oceněna Řádem bílého lva v souvislosti s udělováním státních vyznamenání.

Když Miloš Zeman v roce 2013 prvně vyhrál prezidentské volby, na pódium ho doprovodily dvě ženy a jenom o jedné z nich prohlásil, že bez ní by se vítězem nestal. Těmi ženami byly jeho dcera Kateřina (28) a herečka Jiřina Bohdalová, přičemž slova uznání náležela té druhé.

Před čtyřmi lety ale herečka oznámila, že politiky má plné zuby a v souvislosti s propagací Miloše Zemana se stáhla do ústraní. Po delší době promluvila až nyní, a to v souvislosti s vojenským konfliktem na východě Evropy, kdy upozornila, že jde zejména o politickou věc, sama situaci ovšem vnímá jako tragédii, které se nechce věřit, že se stala.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.