Azyl pro další uprchlíky u Matěje Stropnického a jeho partnera na zámku má háček. Další rodinu přijmou, ale tentokrát to bude stát peníze

Matěj Stropnický a Daniel Krejčík
Matěj Stropnický a Daniel Krejčík
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 3. 2022

Politik Matěj Stropnický (38) a jeho partner Daniel Krejčík (27) prokazují, že mají srdce na správném místě, když se ujali několika uprchlíků před válkou a v Osečanech na zámku, jim poskytli azyl. Ministerstvo vnitra uvedlo, že Česko je připravené přijmout 250 tisíc lidí. Kapacity ale přetékají. U obou mužů jedno místečko ještě je, ale má to zádrhel, který si vyžádá finance. "Máme prostor ještě pro jednu rodinu, ale není v ní v tuto chvíli použitelné vytápění. Jde o rozbitá kamna, která se musí opravit. Narychlo jsme doposud nikoho nesehnali," popsal nadaný herec pro ŽivotvČesku.cz, kde je zádrhel.

Válka na Ukrajině trvá déle než dva týdny a kdy dojde ke klidu zbraní, zatím nikdo netuší. Jisté je to, že válka zvedla vlnu migrace. Řada Ukrajinců hledá bezpečí v okolních zemích, Česká republika je rovněž cílovou destinací. Několik rodin z válkou zasažené Ukrajiny na svém zámku, kde probíhá rekonstrukce, ubytovali také Matěj Stropnický a Daniel Krejčík.

"Aktuálně jsme plně obsazeni. Původně jsme chtěli připravit k plné obyvatelnosti čtyří místnosti pro čtyři rodiny, ale bohužel máme v jedné z nich rozbitá kamna a nepodařilo se nám najít v rychlosti kamnáře, který by nám je spravil. Je to tedy místnost, která se nedá vytápět a je tam zima. Ale v ostatních místnostech, ve kterých vytápění je, rodiny jsou a je obsazeno," řekl pro ŽivotvČesku.cz herec Daniel Krejčík s tím, že až se kamna opraví, bude se do Osečan moct nastěhovat další rodina.

Mladý herec každý den popisuje peripetie a problémy, které se v provizorním bydlení objevují. Oba mladí muži přiznali, že situace je po emocionální stránce náročná pro všechny. Pomoc pro druhé berou jako automatickou věc, protože pomáhat druhým lidem je správná.

V současnosti partneři hledají někoho, kdo jim kachlová kamna opraví, aby místnost byla plnohodnotně připravena pro další rodinu, která uvítá zázemí zámku, a to i na delší dobu. "Ubytování budeme poskytovat do doby, jak bude třeba. My se s nimi (Ukrajinci) bavíme o tom, a je to i jejich touha, že se všichni chtějí začlenit do společnosti. Pomáháme jim tedy sehnat práci a vyřídit formality. Máme tady paní, která je vystudovaná kuchařka a u nás tady v hospodě to vypadá, že by mohla od dubna zkušebně nastoupit, z čehož máme radost. O to větší, protože tady chybí kuchař. Hledáme práci i pro ostatní. A až se postaví na vlastní nohy a budou schopni se vyznat v systému, tak bude na nich, zda tu budou chtít zůstat, nebo půjdou o dům dál, my ale nikoho vyhazovat nebudeme," dodal partner Matěje Stropnického pro ŽivotvČesku.cz o plánech do dalších dní.

Redakce ŽivotvČesku.cz se před časem na zámek obou mužů vydala a nafotila sérii snímků, jak to v místě, které obývají a dnes už má novou střechu v hodnotě devět milionů korun, vypadá.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.