Sociální demokracie je v takovém stavu, že jí nepomůže ani Einstein, říká Jiří Paroubek. Odhadl, jestli se Jan Hamáček vrátí do politiky

Jan Hamáček a Jiří Paroubek
Jan Hamáček a Jiří Paroubek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 5. 2022

Poslední zveřejněný volební průzkum na konci minulého měsíce odhalil, že volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenty hlasů před koalicí Spolu tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která by získala 26,5 procenta. Do dolní komory by se dostali také Piráti se STAN, SPD a těsně i ČSSD, která v říjnových volbách do Sněmovny utrpěla debakl a skončila těsně pod pětiprocentní hranicí. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila někdejšího šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka (69), jak v současnosti vidí šance tradiční strany na návrat do velké politiky a zda se expředseda ČSSD a exministr vnitra Jan Hamáček (43) do »hry« ještě vrátí. Bývalý premiér byl poměrně kritický a nekompromisní.

Poslední volební průzkum zveřejnila agentura Median. Sociální demokraté, kteří po říjnových volbách poprvé v historii České republiky vypadli ze Sněmovny, by se podle březnového modelu do dolní parlamentní komory vrátili se ziskem 5,5 procenta hlasů. Je to o procentní bod víc než v listopadu.

ČSSD se do Sněmovny nedostala pod vedením Jana Hamáčka, který v současnosti působí jako »poradce« Hospodářské komory v Sekci obranného průmyslu. Kvůli tomu si exministr založil v únoru konzultační firmu GH Consulting. 

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila Jiřího Paroubka, zda podle něj Jan Hamáček může ještě lidově řečeno vystrčit růžky a předvést národu návrat do vrcholné politiky. Ze slov bývalého předsedy vlády se dá jednoduše pochopit, že pokud by se tak stalo, šlo by spíše o žánr sci-fi než realitu.

"V takové situaci jsem nikdy nebyl. Vyhrál jsem volby a odešel jsem. Nebyl jsem v situaci, že bych volby prohrál fatálně a že by nebylo návratu. Sociální demokracie je v takovém stavu, že jí nepomůže ani Einstein. Rozhodně ne ti, co ji vedou. Jestli se Jan Hamáček vrátí do vrcholné politiky? Silně o tom pochybuji," upřesnil svůj pohled v rámci dotazu redakce Jiří Paroubek.

Podpora ANO proti listopadovému modelu Medianu klesla o dva procentní body, u Spolu se zvýšila o půl procentního bodu. Piráty se STAN by v březnu stejně jako v listopadu volilo 16,5 procenta. Podpora ANO a Spolu se drží přibližně na úrovni výsledků říjnových voleb, Piráti a STAN by dostali mírně víc hlasů než ve volbách, uvedl Median. Hnutí SPD by si polepšilo na deset procent z předchozích 8,5 procenta, podobný zisk jako v březnu mělo i ve volbách.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.