Rodina odhalila příčinu smrti Josefa Abrháma. Vážná nemoc zasáhla stejný orgán, jako tomu bylo u jeho manželky Libušky Šafránkové

Libuška Šafránková s manželem Josefem Abrhámem
Libuška Šafránková s manželem Josefem Abrhámem
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 5. 2022

Zpráva o odchodu herecké legendy Josefa Abrháma (†82) zaskočila nejen jeho nejbližší, ale širokou veřejnost. O to více, že umělec zemřel jen necelý rok od doby, kdy odešla jeho milovaná manželka Libuše Šafránková, která loni podlehla boji se zdravím ve věku 68 let. V posledním rozhovoru, který poskytla pro redakci ŽivotvČesku.cz, vyprávěla o tom, jak dobře se jí hraje s manželem. V současnosti rodina odhalila příčinu úmrtí herce. Vážná nemoc zasáhla plíce podobně, jako tomu bylo při skonu jeho manželky.

Ohledně úmrtí herce promluvila jeho sestra Božena Abrhámová (87). Její bratr - fenomén české herecké scény Josef Abrhám - v posledních měsících přebýval u rodiny svého syna na Mělnicku. V souvislosti s jeho zdravotním stavem byla pomoc nejbližších vhodná. A to zejména kvůli tomu, že už se o něj nemohla starat jeho osudová žena Libuška Šafránková, která v den svých 68. narozenin byla hospitalizována v pražské Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí. Tam podstoupila náročnou operaci. Šlo o pavilon A6, ve kterém sídlí onkologická klinika, klinika tuberkulózy a respiračních onemocnění a centrum plicní endoskopie.

Před sedmi lety se národem milovaná herečka potýkala s rakovinou plic, lékaři jí museli tehdy pětinu orgánu odebrat. Krátce před svým odchodem pro ŽivotvČesku.cz promluvila o svém milovaném muži, o němž vždy mluvila s velkou úctou a respektem. Naposledy ohledně snímku Vrchní, prchni!. "Točit s manželem je pro mě taková jistota. Je to stejná jistota jako s Láďou Smoljakem či Zdeňkem Svěrákem, můj manžel k nim patří, a když jsem byla v jejich společnosti, tak jsem se cítila úplně svobodná," řekla pro ŽivotvČesku.cz vynikající umělkyně, která patřila jednoznačně ke skvostům české kinematografie.

Ohledně úmrtí Josefa Abrháma promluvila jeho sestra. Božena Abrhámová pro deník Blesk uvedla, že se se svým bratrem naposledy viděla tři týdny před jeho skonem. Následně se zdravotní stav herce zhoršil a jeho syn Josef Abrhám mladší (45) ho z Mělníka měl v neděli převézt do nemocnice, kde byl hospitalizován se zápalem plic. V pondělí v pozdějších odpoledních hodinách ale byla bohužel choroba nad jeho síly.

"V pondělí jsem Pepovi volala. Dali mu to nahlas, a tak jsme spolu mohli krásně mluvit. Pepa měl zdravotní problémy, ale byl by tu s námi v pohodě i dál, kdyby nepřišlo tohle," sdělila portálu sestra herecké legendy.

Před necelým rokem se Josef Abrhám loučil se svou milovanou Libuškou. Konkrétně 25. června šlo o jeden z nejbolestivějších dnů jeho života. V kostele sv. Anežky České na pražském Spořilově jí dal naposledy sbohem. Přestože byl na invalidním vozíku, udělal několik kroků také bez něj. Dalo se ale už tehdy usuzovat, že legenda české filmové scény bojuje s tím, co stárnutí přináší. Ti, kteří měli Libušku Šafránkovou hodně rádi, si už tehdy uvědomovali, že Josef Abrhám bude jen složitě hledat sílu k bytí bez milované a spřízněné duše.

Na konci roku došlo na převod majetku, což bylo logickým krokem, který se běžně v rodinách dělá, aby nemuselo docházet v případě nejhoršího ke zdlouhavým dědickým řízením. Redakce ŽivotvČesku.cz zjistila, že šlo o dům, ve kterém herecký pár dlouhé roky žil. "Právní účinky zápisu k okamžiku 10. 11. 2021," je uvedeno v zápisu v katastru nemovitostí ohledně domu s parcelou o velikosti 485 metrů čtverečních. Právě tam stejně jako při skonu herečky několik fanoušků Josefa Abrháma přišlo zapálit symbolickou svíčku.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.