Olena Zelenská odtajnila, zda se smí osobně vídat se svým manželem a co říká jejich syn na válku. O odloučení promluvil expert

Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou
Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 1. 6. 2022

Volodymyr Zelenskyj (44) i jeho manželka Olena (44) odmítli hned v počátku ruské invaze na Ukrajinu opustit svou zemi, přestože jim tuto možnost nabízely Spojené státy. A zatímco prezident se naplno věnuje komplikované službě své vlasti, jeho žena se snaží nejen přes sociální sítě podporovat Ukrajince v jejich odhodlání vzdorovat. Dlouho přitom nebylo jasné, jestli je se svým mužem v osobním kontaktu. Roli manželky státníka v této situaci pro ŽivotvČesku.cz poodhalil expert na rodinné vztahy - psycholog Jeroným Klimeš (54).

V prvních fázích války na Ukrajině byla Olena Zelenská i s dětmi ukrytá na neznámém místě a manžela vůbec nemohla vídat. Teď v rozhovoru s novináři poodhalila, jak se tato situace změnila i jak vše prožívají jejich děti, Oleksandra (17) a Kyryl (9).

"Zvládli jsme si život zorganizovat tak, že děti zůstaly se mnou. Dcera se chystá na maturitu, což je důležitá chvíle v jejím životě, bohužel k ní ale dochází v tak těžké době nejen naší rodiny, ale celé země," popsala s tím, že v plánu není ani maturitní ples. "Oleksandra studuje dálkově a chce se hlásit na jednu z ukrajinských univerzit," dodala.

Mladšímu Kyrylovi pomáhala s učením doma, stejně jako tisíce dalších ukrajinských matek. "Moc si přeji, aby se děti mohly 1. září vrátit do škol," uvedla v rozhovoru, který přinesl britský Daily Mail.

Se svými dětmi prý nemá problém se o válce bavit a snaží se být maximálně upřímná. Možná i proto začal Kyryl svému otci radit, jak by měla Ukrajina během války postupovat. "Je to vyrůstající politolog, všechno ví, dává nám vojenské rady, co bychom si měli koupit. A otci také... Jaké tanky, letadla, vrtulníky musíme mít, co nám chybí. Jaké země nám pomáhají špatně, jaké země nám pomáhají dobře. Je to vojenský expert, můžete s ním o tom mluvit celé měsíce," popsala pro zahraniční deník Olena Zelenská.

Sama se prý s manželem vídá, ne vždy se to ale povede. "Naše rodina je oddělená, Volodymyra ale vídám pravidelně v kanceláři. Možná ho uvidím i dnes, pokud není na nějaké schůzce," vysvětlila.  

Odloučení partnerů je podle psychologa Jeronýma Klimeše úskalím žen politiků. "Jsou do značné míry předurčeny snášet samotu a funkce první dámy je funkcí velmi osamělou. Jejich protějšky si jedou svou kariéru a ta žena to buď zvládá, anebo to špatně dopadne," uvedl pro ŽivotvČesku.cz s tím, že v případě manželů Zelenských je celá situace umocněna válkou.

"Ta mění prožívání lidí a potlačuje potřeby vyššího řádu, to znamená, že při pocitu ohrožení lidé to odloučení lépe snášejí. Potřeba bezpečnosti má v tu chvíli totiž vyšší prioritu než potřeba sblížení. Předpokládám tak, že ta situace, ve které se oba nacházejí, utlumí to, co by trápilo obyčejnou ženu, kdyby její partner odjel třeba na měsíc kvůli práci," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Jeroným Klimeš. 

"Nemohu říci, že by se Volodymyr změnil. Spolehlivým manželem i mužem byl i dříve a stále to platí. Nikdo mi manžela nevezme, ani válka," dodala pro britský portál Olena Zelenská.  

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.