Piráti v tom nejedou, říká Zdeněk Hřib. Odhalil, kdo v tom jede, a promluvil o naivním pokusu o jeho odstranění

Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 6. 2022

Pražská opozice v pondělí neúspěšně navrhla odvolání primátora Zdeňka Hřiba (41, Piráti). Zastupitel Patrik Nacher (47, ANO) svůj návrh, který se dal vnímat jako populistické gesto, odůvodnil tím, že Hřib vedl magistrát se svým náměstkem Petrem Hlubučkem (48, STAN), který je nyní obviněný v kauze Dozimetr v souvislosti s údajnou korupcí v dopravním podniku (DPP). Pro odvolání hlasovalo 17 z 65 zastupitelů. Redakci ŽivotvČesku.cz šéf hlavního města poskytl rozhovor, v němž se vyjádřil nejen k marnému pokusu o jeho odvolání, ale i korupční kauze kolem hnutí STAN, která pořádně zacloumala českou politickou scénou.

Pane primátore, pražská opozice se hned v úvodu nového týdne pokusila o vaše odvolání, které z pohledu počtu hlasů skončilo pro navrhovatele debaklem. Jak marný opoziční pokus vnímáte?

(Zamyslí se a usměje se) Je to opravdu tak, že opozice se pokusila využít současnou kauzu, se kterou Piráti nemají ale absolutně vůbec nic společného a nejedou v tom, k tomu, že se pokusila o mé odvolání. Ovšem opět pro to neměla dostatek hlasů, opět pro to nehlasovali ani všichni zastupitelé opozice, protože nebyli ani v sále. Těžko soudit, co si od takového naivního a nelogického jednání slibují, ani nevím, jestli se o to teď budou pokoušet každých čtrnáct dnů. Pro mě osobně je důležité, budu se z obecného pohledu opakovat, že Piráti v kauze Dozimetr nejedou.

Chápu. Kdo v tom ale všechno jede?

Jde o kauzu, ve které nefigurují jen lidé z hnutí STAN, ale namočeni jsou do toho i lidé z hnutí ANO a ODS. A je potřeba zdůraznit, že Piráti nehlasovali ani pro nikoho v představenstvu dopravního podniku, protože ti lidé nebyli vybráni v otevřených výběrových řízeních, kauza se netýká ani magistrátu jako takového, ale je to kauza týkající se výhradně dopravního podniku.

Zastupitelstvo také v pondělí schválilo, že magistrát provede hloubkové audity IT zakázek zadaných od roku 2010 firmám, které vlastní podnikatelé Pavel Dovhomilja a Maroš Jančovič, kteří jsou rovněž obvinění v kauze Dozimetr...

Přesně tak. V pondělí jsme pro jistotu schválili, že uděláme audit všech zakázek, které jsou dodávány firmami s nějakou vazbou na jména lidí figurujících v kauze Dozimetr, abychom mohli prověřit, jakým způsobem zakázky získaly, a mohli si prověřit, zda vše je skutečně, jak má být. Zároveň budeme dál pokračovat v zavádění protikorupčních opatření a pevně věřím, že už konečně dojde k přesvědčení koaličních partnerů, kteří k nim byli vlažnější - tedy pasivní či váhaví.

Dobře, pane primátore, ale co vlastně kauza z pohledu těchto protikorupčních opatření ukázala?

Zejména to, že na magistrátu fungují, protože tam díky nim byl Petr Hlubuček pod drobnohledem, čímž se nepodařilo je nějakým způsobem ovlivnit. Nicméně také ukázala, že je potřeba stejná opatření provést ve všech městských firmách, které mají pod kontrolou naši koaliční partneři, jako je například zmiňovaný dopravní podnik, a věřím, že současná kauza je přesvědčí k tomu, že je to naprosto nezbytné, jak to celou dobu říkáme.

Zajímá mě také, v čem vám kauza okolo hnutí STAN otevřela oči?

(Chvilku přemýšlí, pak s vážným výrazem spustí) Víte, odpovím vám malinko jinak. Jsem velmi vděčný policii, že tu kauzu takto rozkryla a prokázalo se, že opatření, jak jsou nastavena na magistrátu, fungují.

Pane primátore, omlouvám se, skočím vám do řeči. Je známá věc, že vaše jméno nikdy nebylo spojeno s žádnou korupční kauzou, a jak pro ŽivotvČesku.cz uvedl uznávaný politolog Josef Mlejnek, máte oproti předchůdcům mizivou negativní stopu. Říkám to z důvodu, že byste se ohledně protikorupčních opatření znovu opakoval a nikam bychom se neposunuli. Snad se nezlobíte. Zeptám se ale jinak. Jak vám bylo, když jste zjistil, že váš náměstek, tedy člověk, se kterým jste byl v úzkém pracovním kontaktu, je obviněn?

Nezlobím, nic se neděje. Rád vám odpovím. Přiznám se, že mi to vůbec nebylo příjemné a byl to pro mě šok a lidské zklamání. Zároveň nikdo nemůže pochybovat o tom, že každý nese zodpovědnost za své činy, a ukazuje se, že lidé, kteří si myslí, že jednání za hranicí mohou nejen před svým okolím utajit, se velmi pletou. Vždy, když jsem měl podezření na nějaké problematické jednání či lidi, tak jsem vždy okamžitě jednal, ať to byl kdokoliv.

Jak to teď myslíte?

No, to byl přece i důvod, proč jsem po mém nástupu vyrazil Luďka Šteffela, který je nyní obviněn a byl zastupiteli z ANO Ondřejem Prokopem a Radomírem Nepilem dosazen do městské společnosti Operátor ICT za předchozí vlády ANO.

Přiznám se, že tohle mi uniklo. Když byste to více rozvedl...

Tehdy jsem ohledně Šteffela, který byl dosazen do městské společnosti, neměl podezření přímo na korupci, ale přišlo mi, že projekty, na kterých dělal, nejsou věcně správně řešeny a jsou poměrně nehospodárné. Takže skončil. Následně zakotvil u dnes už exministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, které radil za milion korun s projekty za 1,6 miliardy korun, a pak se objevil v současnosti korupční kauzou zmítaném dopravním podniku.

Takhle to chápu. Zeptám se ještě, co si z celé kauzy kolem hnutí STAN berete v roli pozorovatele do budoucna?

Že to, co jsme zavedli na magistrátu, a teď mi asi znovu skočíte do řeči (směje se), tedy systémová opatření, mají smysl a fungují a je potřeba je aplikovat na dalších místech, protože to umožňuje nespoléhat jen na lidi, kteří jsou chybující. A že směr, kterým se Piráti vydali a drží kurz už třináct let, je také správný, protože Piráti v těchto kauzách prostě nejedou.

Kauza kolem hnutí STAN:

Obviněných v kauze dopravního podniku by mělo být 13. Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Kauza vedla k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (48, STAN), který byl s podnikatelem Michalem Redlem (obviněným v kauze Dozimetr) v kontaktu. Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN. Jako místostarosta Prahy 9 a člen dozorčí rady DPP potom skončil Marek Doležal (TOP 09). Hlubuček rezignoval na post v dozorčí radě DPP i náměstka primátora a odvolán byl zastupiteli Lysolají z pozice starosty. Zastupitelem hlavního města Hlubuček zatím zůstává.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.