Desetikorunu z roku 1993 vydražili za 176 tisíc. Stejnou můžete mít v peněžence

Desetikoruna z roku 1993 - Ilustrační snímek (není vzácná)
Desetikoruna z roku 1993 – Ilustrační snímek (není vzácná)
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 10. 2020

Možná máte v paměti zprávy o desetikorunách z roku 1993, které se vlivem chybné ražby staly vzácnými. Některé z nich se dostaly do peněžního oběhu a řadě lidí tak prošel rukama doslova poklad. V poslední dražbě se jedna z desetikorun vydražila za astronomických 176 tisíc korun.

Dražební společnost Antium Aurum uspořádala aukci mince v pátek 2. října. Cena mince »startovala« na částce 5 tisíc eur - v přepočtu přibližně 135 tisíc korun. A její aukce skončila na již zmíněných 176 tisících.

I když byste takovou desetikorunu v peněžence objevili, není jisté, zda právě ta vaše by prodala za takovou sumu. Důvodem je, že stav mince musí být velmi dobrý. To znamená, že škrábance, různá poškození tím, že byla řadu let v oběhu, její hodnotu snižují.

Pokud jste se právě rozhodli, že si půjdete zkontrolovat, jestli desetikorunu z roku 1993 nemáte náhodou u sebe, měla by mít přesně tyto znaky: Příčná čára, která protíná písmena »Kč« vedle číslovky 10, je mírně výš než u běžných mincí. A rozhodně musí být na desetikoruně vyražen rok 1993.

Jak se z desetikorun staly vzácné kousky, na to existují dvě verze.

Chyba na desetikoruně podle té první vznikla během přípravy v německém Hamburgu. "Autor pak na vlastní přání přepracoval rubovou stranu a zvětšil písmena Kč. Prostřednictvím mincovních automatů se pak dostaly do oběhu," uvedla již dříve mluvčí České národní banky Denisa Všetičková.

Podle druhé verze se mince dostaly do oběhu tak, že desetikoruna z roku 1993 byla vyražená v tzv. zkušební sérii. Do oběhu se jich z mincovny dostala jen tisícovka. „Vzniklo to tak, že nové mince dostávali v měsíčním předstihu seřizovači automatů, aby na nové mince stroje přeřídili. U této mince ale nastal problém, že písmena byla příliš malá a ani slepí je nerozpoznali hmatem. Na poslední chvíli se proto symbol KČ nechal zvětšit,“ uvedl před časem předseda pražské pobočky České numismatické společnosti Zdeněk Petráň.

Pokud jste přesně tuto minci v peněžence našli, obraťte se na numismatika, který vám s prodejem poradí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.