Filmový syn Miroslava Donutila je dnes k nepoznání. Michael Beran zavzpomínal na natáčení Pelíšků

Michael Beran s Miroslavem Donutilem ve filmu Pelíšky
Michael Beran s Miroslavem Donutilem ve filmu Pelíšky
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 31. 3. 2021

Michael Beran (40) se před 22 lety proslavil v dnes už kultovním filmu Pelíšky. Pro mladého herce šlo o úplně první a zásadní roli, díky které si ho diváci pamatují dodnes. Ačkoliv herectví pro něj dnes už není zdrojem obživy, televize je mu stále blízká, pracuje totiž jako vedoucí koordinace výroby v brněnském studiu České televize. "Hrál jsem s těmi nejlepšími a nic lepšího jsem si nemohl přát. Dá se říct, že nic lepšího a úspěšnějšího jsem pak ani nezažil," řekl Michael Beran pro ŽivotvČesku.cz, zavzpomínal na natáčení a prozradil, jak se mu daří dnes.

Pelíšky mohli diváci poprvé spatřit v roce 1999 a od té doby je film ještě neomrzel. Jde o kultovní klasiku, na kterou se v televizi rád podívá kdokoliv. Sám Michael Beran, který hrál Michala, vzpomíná rád. Šlo o jeho vůbec první roli a natáčení pro něj bylo velkým zážitkem.

"Je to už velmi dlouho a už vzpomínám jen dobře. Teď se mi nejvíc vybavuje moje scéna, jak padám z kola. Jednak byla na konkurzu v druhém kole, druhak, až teď po 20 letech, jsem se znovu potkal s kaskadérským koordinátorem Petrem Drozdou, já už v jiné pracovní pozici. Najednou jsme došli k tomu, že jsme spolu točili Pelíšky, že na mě dával chrániče a říkal mi, jak mám padat. Když jsem spadl, tak mě za ten pád pochválil. Rozpovídali jsme se a bylo to pro mě příjemné setkání. Celá atmosféra byla super. Pro mě to byl první film, byl jsem z toho odvařený. Natáčeli jsme v létě v ateliéru na Barrandově, byl nejstarší a celý dřevěný. Když jsem netočil, tak jsem stejně ležel v tom falešném pokojíku a četl jsem si stará ABC. Úplně jsem tím žil," řekl Michael Beran pro ŽivotvČesku.cz.

S kolegy z filmu oceněného Českým lvem se dnes nestýká. Není dostatek příležitostí. "V Pelíšcích hrály mé největší vzory, Miroslav Donutil a Bolek Polívka, to byla pecka. Hrál jsem s těmi nejlepšími a nic lepšího jsem si nemohl přát. Dá se říct, že nic lepšího a úspěšnějšího jsem pak ani nezažil. Teď žiju kousek za Brnem, kde jsem postavil dům. S ostatními herci jsme neměli moc příležitostí se potkat. S Kristýnou Badinkovou Novákovou jsme se potkali na natáčení Ro(c)ku podvraťáků, nejsme blízcí přátelé, ale když se potkáme, normálně se pobavíme, stejně jako s ostatními. Nejčastěji jsem se potkával v profesi výkonného producenta s Bolkem Polívkou při natáčení seriálu. To je velmi bezprostřední a přátelský člověk, hned mě poznal, pozdravil, hodil fórky. S Mirkem Donutilem jsme se taky potkali," popsal svůj kontakt s ostatními herci Michael Beran pro ŽivotvČesku.cz.

Vyjít ven není pro Michaela problém. Ačkoliv jeho role je velmi slavná, lidé za ním s prosbami o společnou fotografii nebo autogram nechodí. "Dnes už mě lidé na ulici moc nepoznávají. Jak už nežiju v Brně, ale na vesnici za Brnem, tak všichni ví, kdo jsem. Kamarádí se se mnou nebo ne, podle toho, jestli se jim líbí mé chování. Tady už mou roli v Pelíšcích nikdo neřeší, lidé mě znají spíš jako souseda a jako muzikanta, když jsou tu akce, tak hraju a zpívám s kapelou rockový revival," prozradil dnes už jen příležitostný herec menších rolí pro ŽivotvČesku.cz.

Michael Beran, ačkoliv se herectví věnuje už jen málo, se od televize nevzdálil. Ještě donedávna býval výkonným producentem v České televizi, dnes se jeho pozice jmenuje jinak. "Začal jsem jako asistent produkce, pak vedoucí a pak jsme s kolegou měli producentský tým, on byl ten kreativní a já jsem nastavoval parametry a rozpočet. To pak skončilo a já jsem na pozici vedoucího koordinace výroby v brněnském studiu. To už je administrativní pozice, kdy pod sebou mám dispečink, mistry zvuku a snažíme se efektivně využívat naše kapacity," vysvětlil Michal z Pelíšků pro ŽivotvČesku.cz svou aktuální práci.

Filmy a seriály nejsou pro Berana tabu, vzhledem k jeho pracovním závazkům jde ale jen o příležitostné role, které ho nesmí příliš zaměstnat. "Já si rád zahraju a něco natočím, ale nemůže mi to vzít moc času. Práce v ČT je hlavní pracovní poměr a že bych točil filmy, na to bych neměl čas. Práci v ČT jsem našel proto, že jsem neměl dost práce herecké a nehodlám jít do rizika, že bych se živil jen herectvím. V době, kdy jsem nastupoval, se všechno točilo a hrála se divadla, ale už tenkrát jsem se rozhodl, že trošku změním život. Nemám potřebu točit cokoliv," uvedl pro ŽivotvČesku.cz sympatický představitel menších rolí.

V osobním životě se Michaelu Beranovi daří, jen pandemie začala vše poněkud komplikovat. "Jsem ženatý, mám tříletého synka Frantu a to je velmi náročné. Jak jsou přísná opatření, tak pracujeme z domu a já mám názory na určité věci, mluvím do nich, manželka má zas jinou představu. Střetáváme se, ujasňujeme si to a nemůžeme se stýkat s lidmi, se kterými bychom se rádi potkávali. Měli jsme zařízenou školku, ale všechno zavřeli, takže ani syn se nemůže vídat s dětmi, se kterými by potřeboval. Chodili jsme v sobotu pravidelně na bazén, tam nemůžeme, do zoo nemůžeme. Naštěstí máme ve vedlejší vesnici švagrovou, tam už jsou očkování a stýkáme se s nimi. Snažíme se nezbláznit. Moje maminka nám hlídá, protože i manželka má práci a je někdy potřeba, aby syna někdo pohlídal. Nějak se všechno řeší za pochodu, samozřejmě je to náročné, ale v podstatě si nemám nač stěžovat, protože to jsou drobnosti," doplnil pro ŽivotvČesku.cz filmový Michal z legendárních Pelíšků.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.