Hamáček navrhuje lidi očkovat ve školách a radnicích. To lze i v restauracích, oponuje Kalousek

Ministr vnitra Jan Hamáček
Ministr vnitra Jan Hamáček
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 1. 2021

Ministr vnitra Jan Hamáček (42) v pondělí představil neobvyklý plán, jak naočkovat miliony Čechů vakcínou proti nemoci covid-19 v krátké době. V menších městech a obcích by se mohly při očkování využít volební místnosti a další infrastruktura, která se využívá při volbách. S nadsázkou se k návrhu šéfa Ústředního krizového štábu vyjádřil poslanec Miroslav Kalousek (60). "Se stejnou logikou se na očkovací centra dají přestavět i restaurace," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Šéf Ústředního krizového štábu o návrhu hovořil v pondělí na tiskové konferenci s tím, že ho již odeslal k posouzení premiérovi Andreji Babišovi (66) a ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (50).

Vicepremiér uvedl, že podobně jako při volbách bude při očkování nutné za krátkou dobu dostat do určitého místa vysoký počet obyvatel. "My jsme v rámci toho na ministerstvu vnitra zpracovali materiál, který má pomoci ve druhé fázi očkování," uvedl.

Až bude vyšší počet vakcín, mohla by se tak využívat volební infrastruktura, protože rozsáhlá očkovací centra budou hlavně ve větších městech, volební místnosti by se využily podle Hamáčka v jednotlivých okresech, menších městech a obcích. "Vzhledem k tomu, jak jsme schopni zvládnout organizaci voleb, tak bychom mohli z pozice ministerstva vnitra a Hasičského záchranného sboru přispět k proočkování obyvatel," uvedl Jan Hamáček s tím, že v okresech bývá přes 100 volebních místností.

"Já si udělal velmi hrubou kalkulaci na městě, které dobře znám, Benátkách nad Jizerou. Voličů, tedy lidí starších 18 let, mají zhruba 5500," upřesnil vicepremiér.

Pokud by se chtělo naočkovat 60 procent lidí, dorazilo by jich zhruba 3000. Pro šest volebních okrsků ve dvou dnech by to znamenalo naočkovat 250 lidí denně. "To je, myslím, zvládnutelné, byl by to příspěvek k těm velkým očkovacím centrům," zdůraznil.

Záměr Hamáčka zkritizoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, kterému přišel nápad nedosažitelný. "Se stejnou logikou se na očkovací centra dají přestavět i restaurace, které nesmí otevřít. Obávám se, že pan Hamáček a jeho kolegové stále řeší důsledky, ale neřeší příčiny," uvedl pro ŽivotvČesku.cz poslanec z TOP 09 Miroslav Kalousek.

Do soboty bylo v České republice podle premiéra Babiše naočkováno asi 40.000 lidí vakcínou od firem Pfizer a BioNTech. V úterý do Česka dorazí 8.000 dávek vakcíny od firmy Moderna. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Evropská komise vakcínu od Moderny schválily 6. ledna.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.