Inflace okolo 20 procent zasáhne Čechy v období nakupování dárků na Vánoce. Budou nejdražší v historii a nejchudší za poslední roky, říká Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
Foto: Jakub Poláček / CNC / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 7. 2022

V červnu meziroční inflace vystoupala na 17,2 procenta z květnových 16 procent. V posledních třech měsících se drží na nejvyšší úrovni od prosince 1993. Nejvýrazněji nadále zdražují potraviny a energie, vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila ekonoma Lukáše Kovandu (41) s dotazem, jak to vidí s inflací v rámci letošních Vánoc. "Nadcházející Vánoce budou nejdražší v historii České republiky," uvedl.

Kvůli rostoucímu trendu cen za energie očekávají analytici pokračování růstu inflace, vývoj podle některých z nich nahrává dalšímu zvýšení úrokových sazeb. "Vypadá to, že se někdy během podzimního období inflace dostane nad dvacet procent, ale následně by měla už zmírňovat, a to od konce letošního roku a dále v dalším roce," odhadl pro ŽivotvČesku.cz Lukáš Kovanda.

Odboroví předáci se ve středu dohodli na krocích, které odbory veřejného sektoru podniknou na podporu svých požadavků na růst platů. Odborové svazy jsou připraveny uspořádat protesty, a to už do začátku září. Postupovat budou společně a jednotně. Odbory požadují kvůli inflaci navýšení platů ještě letos. S vládou se na tom nedohodly.

Ekonom Lukáš Kovanda neočekává, že by mzdy rostly, naopak očekává, že letošní Vánoce budou pro řadu lidí ekonomicky náročné. "Nadcházející Vánoce budou nejdražší v historii České republiky a bude to dáno tím, že inflace do té doby zrychlí. Vánoce budou po ekonomické stránce nepříjemné také tím, že lidé budou mít málo peněz v reálném vyjádření, což znamená, že jak všechno zdraží, ale mzdy se nezvýší o tolik, tak lidé budou reálně chudší. Budou to nejdražší Vánoce v historii a jedny z nejchudších Vánoc za poslední roky," popsal.

Výdělek se pro letošek zmrazil úředníkům stejně jako pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím. Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se letos od ledna navýšil základ platu neboli tarif o 700 korun. Učitelé si polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent. Inflace dosáhla v červnu meziročně 17,2 procenta.

Podle informačního systému o průměrném výdělku zaměstnával letos v prvním čtvrtletí veřejný sektor 712.100 lidí. Průměrný plat činil 40.352 korun. Meziročně se zvedl o dvě procenta. Polovina pracovníků pobírala víc než 37.633 korun.

"Pokud před rokem lidé utratili deset tisíc korun za vánoční dárky a letos budeme mít v daném období příkladem inflaci zhruba dvacet procent, tak si lidé budou muset připravit dvanáct tisíc korun. V čase, kdy lidé pomalu začnou kupovat dárky, by se inflace mohla pohybovat okolo zmíněných dvaceti procent, klesat by pak inflace mohla někdy v závěru roku," zopakoval pro ŽivotvČesku.cz Lukáš Kovanda.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.