Jak se pozná, že je to dobrá hospoda. Radek Kašpárek odtajnil tajemství kvalitního podniku

Radek Kašpárek je michelinský šéfkuchař
Radek Kašpárek je michelinský šéfkuchař
Foto: ŽivotvČesku.cz

I když v současnosti jsou restaurace či hospody uzavřené vládními restrikcemi, jednoho dne se opět lidem otevřou. Nic totiž netrvá věčně. A mnozí vyrazí do oblíbených, ale i pro ně nových podniků za dobrým jídlem a pitím. Pro ŽivotvČesku.cz uznávaný šéfkuchař Radek Kašpárek (39) prozradil tajemství, jak poznat, že jde o kvalitní podnik. "Existuje řada indicií, které mnohé napoví," vysvětlil populární porotce ze známé televizní soutěže.

Není podnik jako podnik. A snad každý chce utrácet za kvalitní jídlo a pití a odcházet z hospody či restaurace s dobrý pocitem a vracet se tam, kde měl zajištěn perfektní servis. Jedním z ukazatelů, jak poznat kvalitní podnik je, že v něm není o klienty nouze.

"Restaurace či hospoda musí žít. Musí v ní panovat příjemná atmosféra. Zkrátka dobrý podnik se pozná tak, že jsou v něm hosté, spokojení hosté," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz Radek Kašpárek jeden ze základních a patrně nejdůležitějších faktorů, jak poznat kvalitní podnik.

Vše záleží na tom, kdo podnik vede, tím by měl být šéfkuchař, který zná svůj tým lidí, má jasně nastavené, co chce lidem nabízet, udržuje podnik čistý a moc dobře ví, že chyby jsou neodpustitelné. Každý host musí odcházet spokojený, protože si za službu platí.

"Šéfkuchař musí proškolit obsluhující personál, aby přesně věděl, jak má prezentovat jídlo, musí znát dokonale složení toho jídla a znát postup, jak se co připravuje, aby ho mohl hostům odprezentovat," popsal Radek Kašpárek, jehož podnik v centru Prahy získal pětkrát po sobě michelinskou hvězdu. Host, který navštíví restauraci oblíbeného šéfkuchaře přesně ví, co konzumuje a z čeho byl pokrm vyroben.

"Šéfkuchař také skládá menu a vybírá suroviny. U nás to funguje tak, že když nové menu připravuji, tak připravuji recept s přesnou gramáží, tedy kolik čeho a jak, aby to jídlo chutnalo pokaždé stejně. U nás to je tak, že všichni kuchaři mají mé recepty připravené podle přesné gramáže, podle toho vaří a pokaždé to jídlo musí být na talíři v naprosto totožné podobě. Nestane se tedy, že by to vypadalo jednou tak a podruhé jinak či by to v pondělí chutnalo nějak a v úterý jinak. Vše musí splňovat přesné a totožné parametry. Každý den se dané jídlo ochutnává a stejně tak i v průběhu výdeje probíhá krátká náhodná degustace, aby vše bylo pro hosty stoprocentní," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz gastro kouzelník, který tak prozradil další indicii, jak poznat dobrý podnik. Jídlo musí chutnat a vypadat pořád stejně a neexistuje, že by to tak nebylo. Jak probíhá třeba taková příprava dezertu, se podívejte do galerie.

Zajít si do své oblíbené hospody či restaurace s přáteli a bez roušek či respirátorů bylo ...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.