Letité tajemství vyšlo na povrch. Kývl na Grossovu hru. Byla to hrubá chyba, přiznal Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek a Stanislav Gross
Miroslav Kalousek a Stanislav Gross
Foto: Profimedia.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 19. 1. 2021

Miroslav Kalousek (60) na sebe znovu dokázal strhnout pozornost, když oznámil, že skládá poslanecký mandát. TOP 09 ve svých řadách výraznějšího politika momentálně nemá. "Neumírám, neodcházím do důchodu, ještě tady budu," uvedl výrazný politik pro ŽivotvČesku.cz a popsal svou největší politickou chybu. Kalousek lituje, že v roce 2004 přistoupil na Grossovu hru.

"Není čas na nostalgii, ani nechci bilancovat. Neumírám, neodcházím do důchodu, ještě tady budu," řekl Miroslav Kalousek pro ŽivotvČesku.cz a nevyloučil, že ho možná v budoucnu ještě nějaké důležité volby čekají.

Kalousek se řídí tím, že v politice se »nikdy neříká nikdy«. Zkušený taktik se skvělými rétorickými schopnostmi sice 19. ledna složil poslanecký mandát, ale dveře do vrcholové politiky nehodlá zamknout na sedm západů.

Političtí komentátoři už naznačují, že Kalouskovo odcházení může souviset s podzimními parlamentními volbami. Předsedovi vlády Babišovi zmizí faktor Kalousek, na kterého se premiér naučil házet různá negativa a pochybení.

"Zvažoval jsem pro i proti a jsem přesvědčený, že je to rozhodnutí racionální a že pomůže k maximalizaci zisku koalice, kterou budu volit a které přeji vítězství, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL," přiznal Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Český rozhlas, že své rozhodnutí vedl také s ohledem na důležité volby.

Když v roce 1984 Kalousek vstupoval do Československé strany lidové, vládli v zemi komunisté. A vypadalo to, že konec vlády jedné strany je v nedohlednu. V roce 1990 byl Kalousek jedním z mluvčích Občanského fóra. Dvakrát zastával funkci ministra financí - v Topolánkově vládě a pod vedením Petra Nečase. V bohaté politické kariéře Miroslava Kalouska se objevují i špatná rozhodnutí a pochybení. Po letech přiznal, že nejvíce lituje jednání se Stanislavem Grossem (†45).

"Bylo to po eurovolbách v roce 2004 a sociální demokraté se rozhodli, že za neúspěch může jejich předseda a tehdejší premiér Vladimír Špidla. Tak se rozhodli, že ho sestřelí. Já v té době nebyl ještě ve vládě, ale poměrně krátce jsem byl předsedou KDU-ČSL, tedy předsedou jedné z koaličních stran. Tehdejší vicepremiér Gross mi položil otázku, jak se budeme chovat, když ČSSD vymění předsedu a tedy i premiéra. Já to tehdy bral jako standardní politický proces, že podle koaliční smlouvy mají nárok na post premiéra i na jeho výměnu. Takže jsem řekl, že i tak v té vládě zůstaneme. A to jsem neměl dělat, to byla hrubá politická chyba," zavzpomínal pro ŽivotvČesku.cz muž, který se po dvaceti letech vzdal poslaneckého mandátu.

V červnu 2004 Špidla na funkci premiéra rezignoval a už v srpnu získala Grossova vláda důvěru Sněmovny. Stanislav Gross se ve 34 letech stal nejmladším premiérem české historie.

"Tehdy jsem měl Grossovi říct, že jsme šli do vlády s Vladimírem Špidlou a v jiné vládě nebudeme. Další vývoj mi pak dal mnoho důvodů k tomu, abych toho svého rozhodnutí litoval. Dnes to pokládám za největší chybu v politice," dodal Miroslav Kalousek pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.