Lidé se stále častěji chtějí zbavit starých tetování. Tatérka popsala, jak se to dělá. Původní se musí stát součástí nového, říká

Tetování před a po
Tetování před a po
Foto: Se svolením Tattoo Mija
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 15. 8. 2021

Dávno jsou pryč časy, kdy byla tetování přisuzována jen lidem s vězeňskou minulostí, nebo například námořníkům. Stále vyšší počet odhalených potetovaných těl v létě je toho důkazem a tolerance ze strany konzervativnějších lidí stejně tak. Tetování je dnes pro mnohé možností, jak si nechat zajímavě ozdobit tělo, či na něm zvěčnit něco, co pro ně má nějaký význam. Někteří z potetovaných přesto začnou svého rozhodnutí po čase litovat, a to z jakéhokoliv důvodu. Talentovaní tatéři takovým lidem nabízí možnost jejich ozdobu pozvednout na novou úroveň. "Lidé nám píšou o covery denně a pokud se jedná o větší projekt, tak už je tam téměř vždy nějaká malá překrývka. Překrývky tvoří třeba 30 procent objednávek," řekla pro ŽivotvČesku.cz Markéta Elšíková ze studia Tattoo Mija.

V posledních letech byla tetování povýšena na formu umění. Tatéři z celého světa jsou stále nadanější a na tělech svých klientů dokáží vytvářet díla, nad kterými se tají dech. Ještě před několika lety tomu ale tak nebylo. A lidé, kteří mají starší tetování od například ne úplně kvalitních tatérů, se čím dál častěji uchylují k rozhodnutí se ho nějakým způsobem zbavit. Nejsou ovšem jediní, kdo tetování litují a důvodů je mnoho.

Markéto, co je dle Vaší zkušenosti nejčastějším důvodem k tomu, že se lidé chtějí zbavit starého tetování?

Důvodem nemusí být nutně jen pokažené tetování. Stejně jako my sami, tak i náš vkus se v čase mění, a někdy s námi už staré tetování prostě nesouzní a je čas ho předělat a zakrýt. Častým případem jsou tribaly (černé ornamenty) na kotnících nebo bedrech, které byly trendy před 15 lety.

Jaké jsou způsoby, jak se starého tetování zbavit?

Já jsem tatérka, takže nebudu detailněji rozvádět způsoby odstranění tetování například laserem (laser doporučit mohu, ale jen jedno, maximálně dvě sezení, původní tetování se tak hodně zesvětlí a pak je možné ho zakrýt téměř čímkoliv), existují pak ještě různé tattoo removery. Každopádně co se týká coverů jako takových z pohledu tatéra, tak staré tetování se musí stát součástí nového tak, aby nebylo vidět, to znamená ideálně staré tetování umístit do stínu nebo tmavé části nového tetování. Proto cover musí být větší, minimálně o polovinu, ideálně ještě víc. Nebojte se velikosti, čím věší tetování bude, tím bude hezčí, protože se udělá nějaké krásné nové tetování, a to staré se tam hezky schová. Pokud neposkytnete tatérovi moc místa okolo, tak nemá moc možnost s tím něco udělat. Jako příklad mohu uvést třeba květinu - staré tetování by se schovalo do listu, který bude tmavý, a nad ním bude krásný jemný květ, který odvede pozornost od tmavšího listu a nikdo ho ani nebude vnímat, protože to hlavní bude právě ten květ. Lidé se často ptají, jestli barva prostě nejde přetetovat jinou barvou, například černá bílou, to ale nelze, lze jen ztmavovat. 

Zmínila jste, že cover musí být větší než původní tetování. Jak se tedy cover pohybuje cenově, je dražší než tetování na ještě nedotčenou kůži?

Tady hodně záleží na výchozím bodě. Co cover, to jiná zakázka. Pokud si klient přeje zakrýt například malé písmenko, které se stane součástí nového tetování jako v příkladu s květinou, tak to cenu nijak neovlivní. Některé covery jsou opravdu složité, záleží na velikosti původního tetování, sytosti inkoustu a také na umístění. Pokud je na nártu nebo za uchem, kde není kolem moc místa, tak se cover musí vymyslet tak, aby přesně seděly tvary a nové se přizpůsobilo starému. Návrh coveru je potom časově náročný a stejně tak i jeho provedení. Takže tam je cena vyšší, každopádně i tak cover tetování vyjde levněji, a to o dost, než laserové ošetření.

Na co by se měl klient před coverem připravit? Je například hojení delší?

Příprava na cover je spíš na tatérovi. Tam by měla jen proběhnout dohoda, čím se tetování zakryje. Někdo připravuje návrhy, někdo dělá free hand s lehkostí a hravostí. Pro klienta se ale nic nemění, hojení je stejně rychlé jako u tetování na čistou kůži. Naše kůže je naprosto dokonalá, co se regenerace týká, a se vším si rychle poradí, tetování je zahojené zhruba za týden. Pokud se jedná o velký cover, tak je rozložen do několika sezení a je to proces, ale s hezkým výsledkem, takže si klient může ten proces změny užít.

Rozumím tedy, že hlavní příprava leží na bedrech tatéra. Je pro vás cover například časově náročnější, nebo záleží na inkoustu, který použil předchozí tatér?

Jasně, na všech těchto faktorech záleží, každé tetování je jiné a jinak umístěné. Pokud je tmavé velké a okolo není moc místa, tak je cover složitější vymyslet, aby seděl tvarově. Pokud je inkoust vybledlý a původní tetování malé, tak je to značka ideál. Lidé také chodí s tetováním, které si už nechali odstranit laserem, to se také zakrývá hezky. Na laser ale opatrně, poraďte se s odborníkem. Je to pro pokožku poměrně invazivní a mezi jednotlivými ošetřeními je nutné mít několik měsíců pauzu, aby se pokožka zregenerovala, a to zcela. Pokud se jde moc brzy, je riziko, že se udělají koloidní jizvy, pokud ale dáte kůži prostor pro zhojení mezi ošetřeními, tak je to ideální.

Zdá se, že při vytváření coveru hraje roli řada faktorů. Už jste museli ve vašem salonu někoho, kdo chtěl překrytí, odmítnout?

Ano, někdy se stane, že se představy klienta a tatéra nepotkají. Pokud je původní tetování opravdu nepovedené, velké a tmavé, tak by to technicky řešil jen blackwork, tedy černé plochy, samozřejmě v kombinaci například s nějakým geometrickým vzorem nebo květinou. Ale lidé moc blackwork nechtějí, což chápu. Naštěstí většina coverů má jiné řešení než právě toto.

Kolik za vámi, dejme tomu v průběhu jednoho měsíce, přijde klientů, kteří chtějí cover?

Naše studio je seskupení umělců, mám šest skvělých kamarádek, se kterými pracuji a tomu odpovídá i velká klientská základna, což je skvělé a jsme za to jsme rády. Lidé nám píšou o covery denně a pokud se jedná o větší projekt, tak už je tam téměř vždy nějaká malá překrývka. Překrývky tvoří třeba 30 procent objednávek. 

Markéto, co byste závěrem doporučila lidem, kteří se na tetování teprve chystají, aby se případnému coveru vyhnuli?

Vybírejte srdcem a počítejte s čekací lhůtou. Pokud se vám líbí styl a práce konkrétního tatéra, tak se prostě objednejte k němu a počkejte si na něj. Pokud budete chtít jeho práci po někom jiném, tak to nikdy nedopadne tak, jak byste chtěli. Některé klienty odradí delší čekací lhůta a tak se objednají někam, kde je vezmou za týden a většinou posílají fotku, že to nedopadlo. To už není ideální výchozí bod ani pro nás. Na závěr bych ráda řekla, že všechno je trendy jen nějakou dobu, takže pokud máte staré tetování, které už sice není v módě, ale patří k vám, tak ho neměňte a mějte ho rádi stejně tak jako, když bylo nové.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.