Maso je historicky nejdražší, neušetří ani milovníci zeleniny, říká ekonom Štěpán Křeček. Přidal jednu dobrou zprávu

Řeznictví - ilustrační foto
Řeznictví – ilustrační foto
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 24. 5. 2022

S oteplením a přicházejícím létem nastala sezóna grilování. Leckdo už si takto připravené jídlo vychutnal, nebylo ale za tak dobrou cenu, jako tomu bylo například v loňském roce. Grilování se letos stalo finančně náročnější záležitostí a podle ekonoma se situace bude nadále zhoršovat. "Letní jídlo z ohně se prodraží, vlastně nás vyjde nejhůř, protože maso je historicky nejdražší," řekl pro ŽivotvČesku.cz Štěpán Křeček.

Růst cen potravin se nevyhnul ani masu. Celé řady domácností se proto rozhodly alespoň párkrát v týdnu vařit bezmasé pokrmy a něco málo ušetřit. Grilování je ale jarní a letní kratochvíle, kterou si jen málokdo odpustí. Šťavnaté a voňavé maso z grilu je prostě oblíbenou pochutinou, která však aktuálně rozhodně není levnou záležitostí.

"Živočišná výroba bohužel zdražuje kvůli tomu, že zdražuje rostlinná výroba, která je důležitá pro výrobu krmiv. Vidíme, že ceny obilovin jdou dramaticky nahoru, roste tudíž cena krmných směsí, což se pak odráží do živočišné výroby, je tam jakási návaznost," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz, co ovlivňuje růst cen masa.

Na gril typicky přicházejí nejen plátky masa, ale také klobásky či sýry. Nicméně právě u masa bude možné pozorovat největší cenový nárůst, a kdo bude chtít alespoň trochu ušetřit a zároveň se o grilování neochudit, nejlépe udělá, když si koupí drůbeží maso, které zdražuje nejméně. Velké skoky lze naopak pozorovat u hovězího masa.

"Zdražují všechny typy mas. V tuto chvíli nejvíce zdražuje skot a určité typy vepřového, u drůbežího masa je nárůst cen o něco mírnější, ale také zdražuje. Letošní grilovací party se tedy samozřejmě prodraží, vlastně nás vyjdou nejhůř, protože maso je historicky nejdražší," řekl pro ŽivotvČesku.cz finanční expert, jaké maso je momentálně nejvýhodnější.

I vegetariáni, vegani či milovníci zeleniny budou muset během grilovací sezóny sáhnout hlouběji do peněženky. Přestože zřejmě neutratí tolik, kolik za grilování dají zarytí milovníci masa, musí také počítat s tím, že jejich pokrmy budou dražší, než byly ještě například v loňském roce.

"Lidé bohužel neušetří, ani když budou místo masa grilovat zeleninu, protože i ta zažívá rekordní cenové nárůsty a taktéž tam to zdražování postupuje velice rychle. Takže špatná zpráva je, že grilovací sezóna se letos skutečně prodraží," konstatoval pro ŽivotvČesku.cz ekonom.

Neodmyslitelnou součástí grilovacích večírků je i alkohol, k masu se nejlépe hodí pivo, ale na sešlostech se obvykle nešetří ani lihovinami. Právě pro konzumenty tvrdšího alkoholu má ekonom dobrou zprávu - maso i zelenina se sice prodraží, ale za panáky už lidé tolik nezaplatí.

"Jedinou útěchou nám může být, že meziročně klesla cena lihovin. Samozřejmě nechci v této těžké době navádět k alkoholismu, ale alespoň nějaký ten panák u letošního grilování nás vyjde levněji než v loňském roce," popsal situaci s lihovinami pro ŽivotvČesku.cz Štěpán Křeček.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.