Opatření vlády bude pro některé restaurace likvidační, druhou ránu nepřežijí, říká Přemek Forejt

Šéfkuchař a majitel restaurace Přemek Forejt
Šéfkuchař a majitel restaurace Přemek Forejt
Foto: Archiv Přemka Forejta

Černý scénář pro provozovatele restaurací se naplnil. Vláda až na výjimky uzavřela provozovny od středy až do konce nouzového stavu. Některé z nich tak budou muset propouštět zaměstnance, pro jiné jde o ránu, ze které se už nezvednou. "Nejhorší scénář byl restaurace zavřít," řekl pro ŽivotvČesku.cz slavný šéfkuchař a majitel restauračního zařízení Přemek Forejt.

Teprve od pátku musejí restaurace zavírat ve 20:00. U stolů mohou sedět nanejvýš čtyři lidé, vedle toho musí být mezi sedícími odstup 1,5 metru. V jídelnách v obchodních centrech mohou být u stolu jen dva lidé. Nově vláda uzavřela až na výjimky kompletně všechny. Výdej jídla sebou je umožněn.

"Snažili jsme se prosit lidi, aby si rezervace přehodili na dřívější čas. Někteří si ji přehodili, někteří ne. Někteří je zrušili z obavy. Takže obecně ztráty jsou a teď budou ještě mnohem vyšší," řekl pro ŽivotvČesku.cz porotce ze známé televizní soutěže.

Uzavření restaurací během jara stálo podnikatele nemalé peníze. A to zejména kvůli tomu, že i přes uzavření museli udržet provozní náklady - tedy zaměstnance, nájem a další. Některé restaurace kvůli tomu skončily.

"Opatření pociťují úplně všichni, co provozují restaurace. Muže to být pro řadu z nich likvidační. Nejhorší scénář byl, že se restaurace znovu zavřou. Zavřelo se na jaře, některé restaurace to položilo, nepřežily. Jiné se z toho vyhrabávaly doteď a jednoduché to opravdu nebylo. A teď je to tady znovu, to je druhá rána, ze které se někteří nezvednou," dodal Přemek Forejt.

Stejný scénář potkal majitele restaurací už v březnu, kdy se zavřely také všechny hospody a bary s výjimkou závodního stravování. Restaurace se následně otevřely až po dvou měsících, a to s řadou omezení. 

Podle Luboše Kastner z Asociace malých a a středních podniků ČR bez rychlé vládní pomoci hrozí masivní propouštění. Asociace již před zpřísněním odhadovala, že bez státní pomoci zanikne 40 tisíc pracovních míst. Propad tržeb veřejného stravování by mohl v meziročním srovnání letos dosáhnout 60 miliard korun, podle katastrofického scénáře až 80 miliard korun. 

Hot dog může být obalený ve slanině, pokrytý hutnou vrstvou čedaru, zalitý kečupem nebo ob...