Řidiči, zpomalte! Nové tresty za rychlost a nepřipoutání se. Advokát: Zpřísnění ano, ale zase v tom je nesmysl

Na řidiče čekají nové tresty.
Na řidiče čekají nové tresty.
Foto: Policie ČR / MD / obhajceridicu.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 5. 2020

Ministerstvo dopravy chce nově rozdělit tresty za překročení rychlosti. Právě rychlost bývá velmi často porušována ze strany řidičů. Nově pirátům silnic hrozí vyšší tresty, vzkazuje ministerstvo.

Pokuty a body mají být udělovány podle toho, jak závažného překročení povolené rychlosti se řidič dopustil, právě překračování dovolené rychlosti chce ministerstvo zamezit.

"Více si došlápneme na skutečné piráty silnic! Vyšší sankce čekají na ty, kteří překročí v obci rychlost o více než 20 km/h," má jasno ministerstvo dopravy.

Pokud dojde k překročení limitu do 10 km/h body udělovat nechce. Výše pokut půjde směrem nahoru. Největším hříšníkům, kteří si s omezením rychlosti starosti nedělají, hrozí i delší zákaz řízení.

"Nepřiměřená rychlost byla v roce 2018 příčinou 39 % smrtelných nehod," podotýká ministerstvo.

Právník: Jsou v tom nedokonalosti

Redakce Život v Česku oslovila uznávaného odborníka přes dopravu - advokáta Tomáše Maxu (Obhájce řidičů), který se k novým trestům pro Život v Česku vyjádřil.

"Za nesmyslné považuji zpřísnění bodového postihu za nepřipoutání se ze 3 na 4 body. Jde o přestupek, který ohrožuje pouze samotného řidiče, a neměl by být bodově postihován. Zvýšení pokuty za tento přestupek je samozřejmě na místě, ale přijít o řidičské oprávnění na rok za to, že se třikrát nepřipoutám, mi přijde nesprávné," míní špičkový odborník v dopravě Maxa a poukazuje na další nedokonalost.

"Stejně tak nepovažuji za správné zvýšení zákazu řízení v případě přestupku ohledně řízení bez řidičského oprávnění – často jde o formalitu, kdy si někdo po odpykání zákazu řízení pouze formálně nepožádá o vrácení řidičského oprávnění. Takovéto pochybení by mělo být odlišeno od situace, kdy řidič nikdy neabsolvoval autoškolu. Obecně řečeno: Zpřísnění některých přestupků je krok správným směrem, ale v některých případech neodpovídá správní trest závažnosti přestupku. Navíc přestupek spočívající v dodržení bezpečné vzdálenosti se bude velice obtížně prokazovat," dodal pro ŽvČ Tomáš Maxa (Obhájce řidičů)

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.