Svátky bez kil navíc. Eva Decastelo prozradila speciální recept na vánoční štolu, po které se nepřibírá a je zdravá

Eva Decastelo
Eva Decastelo
Foto: Nextfoto
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 16. 12. 2021

Vánoční svátky jsou za dveřmi a v českých domácnostech kromě úklidu a balení dárků jede naplno také pečení vánočního cukroví. Výjimkou není ani moderátorka, herečka a modelka Eva Decastelo (43), která má však přehled ve zdravém stravování. Pro redakci ŽivotvČesku.cz se podělila o recept na vánoční štolu, která je nejen vynikající, ale také dietní. "Díky tomu, že teď jedu v keto stravování, jsem se naučila úžasnou keto štolu. Jedná se o nízkokalorický recept, který je zdravý, ale pořád ještě moc dobrý," řekla.

Češi milují Vánoce, které jsou nejoblíbenějšími svátky v roce. Ale s jejich příchodem nastávají také obavy z příbírání, protože tradiční sváteční jídla rozhodně nepatří k těm, po kterých by si člověk nemusel hlídat váhu. Ať už jde o bramborový salát, smaženého kapra nebo tučné vinné klobásy a tolik oblíbené nejrůznější druhy vánočního cukroví.

O tradiční večeři by se člověk neměl ochuzovat, ale právě u sladkých laskomin lze udělat ústupky – jde ušetřit nejen žaludek, ale také nepřibrat, protože pro některé je váha především po vánočních svátcích »strašákem«.

Hvězda »primáckého« seriálu z farmářského prostředí Eva Decastelo, která hraje postavu cukrářky Zuzany Dolejšové, patří mezi znalé ženy, které mají přehled ve zdravém stravování a disponují tipy na to, jak občas »zhřešit«. O Vánocích bude péct sváteční štolu, která je však od té původní hodně odlišná. Nikoli chutí, ale tím, že je nejen keto (má tedy minimální obsah sacharidů), ale je vhodná i pro osoby s celiakií a pro lidi, kteří dodržují zásady bezlepkové diety.

"Díky tomu, že teď jedu v keto stravování, naučila jsem se úžasnou keto štolu. Jedná se o nízkokalorický recept, který je zdravý, ale pořád ještě moc dobrý. Přiznám se, že neumím příliš vařit ani péct, čili dokážu pouze opakovat recepty, které jsou »blbuvzdorné« (směje se)," řekla pro ŽivotvČesku.cz krásná tmavovláska a maminka dvou dětí – dcery Zuzanky (10) a Michela (11), které má s manželem, scénáristou René Decastelem (48).


Keto štola podle Evy Decastelo:

Ingredience:
  • 80 g mouky z lněných semínek
  • 1 kus kypřicího prášku do pečiva (bez lepku)
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
  • práškový xylitol na pocukrování
  • 1 sáček proteinového nápoje s příchutí vanilky
  • 30 g psylliia
  • 150 g tučného jogurtu (nejlépe řeckého)
  • 4 vejce
  • 6 vrchovatých lžic xylitolu (březový cukr)
  • 1 žloutek na potření štoly
Postup:

Do misky vyklepneme vejce, jogurt (ten můžeme kombinovat s tvarohem či čerstvým sýrem) a přidáme březový cukr. Vše důkladně promícháme, nejlépe ručním mixérem. Ve druhé misce smícháme všechny suché ingredience – proteinový prášek s příchutí vanilky (je možné ho nahradit 2 odměrkami proteinového smetanového nápoje), lněnou mouku, psyllium, prášek do pečiva, oříšky (případně rozinky a kousky čokolády).

Obě směsi pak důkladně smícháme dohromady a těsto necháme chvíli odpočinout. Poté z něj vytvoříme tvar štoly, ideálně na plechu vyloženém pečicím papírem. Je lepší si předem navlhčit ruce studenou vodou. Štola se pak lépe tvaruje, protože těsto samo o sobě lepí. Pokud byste měli těsto příliš tekuté, přidejte ještě trochu psyllia. Mělo by vám držet tvar a neroztékat se. Když jsme s tvarem štoly spokojení, potřeme ji rozšlehaným žloutkem. Dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a necháme zhruba hodinu péct. Upečenou, ještě teplou štolu »pocukrujeme« práškovým březovým cukrem. Štolu necháme úplně vychladnout, teprve pak krájíme.

Pokud nemáte žádný dietní režim, přidejte do těsta hrst rozinek, kandovaného ovoce či pár čtverečků hořké minimálně 70procentní čokolády. Pokud naopak držíte dietu, můžete přimíchat nastrouhanou proteinovou tyčinku.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.