Tato vláda je rezavá koloběžka, za mě to byla kosmická raketa. Kalousek naznačil svou budoucnost

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 1. 2021

Miroslav Kalousek (60) složil poslanecký mandát, ale z politiky zmizet nechce. Naopak je připraven pomáhat s rekonstrukcí Česka po podzimních volbách. "Veřejné rozpočty a vládní instituce spějí k rozvratu. Je to rezavá koloběžka," uvedl Kalousek v rozhovoru pro ŽivotvČesku.cz.

Nejvýraznější postava TOP 09 a jeden z nejsilnějších polistopadových politiků složil poslanecký mandát. Kdo si ale myslí, že Miroslav Kalousek odchází do politického důchodu, tak se plete. Kalousek několikrát uvedl, že z politiky nemizí, naopak se chce po podzimních parlamentních volbách podílet na rekonstrukci České republiky.

"Není čas na nostalgii, ani nechci bilancovat. Neumírám, neodcházím do důchodu, ještě tady budu," zdůraznil Miroslav Kalousek v rozhovoru pro ŽivotvČesku.cz.

Jeho krok nelze interpretovat tak, že premiérovi Andreji Babišovi (66) zmizí politický nepřítel číslo 1., Kalousek totiž dál bude vládní kroky komentovat, dál bude poskytovat kritické rozhovory, dál bude působit v silách, které nazývá demokratickými. Kalousek jen uvolnil své místo v Poslanecké sněmovně, ale neodchází z veřejného života - alespoň to tvrdí.

Pro ŽivotvČesku.cz spoluzakladatel a bývalý předseda TOP 09 nevyloučil ani kandidaturu na Hrad. Je to mise vzdálená, ale není vyloučená. Miroslav Kalousek ale nyní pozornost směřuje na podzim, kdy Českou republiku čekají sněmovní volby.

"Rád bych zdůraznil dvě největší výzvy, které stojí před jakoukoliv vládou po podzimních volbách. To jsou obrovské výzvy, které bude muset vláda, pevně doufám, že to bude vláda demokratická, zvládnout. První výzvou je vrátit občanům důvěru v akceschopnost vládních institucí. Ty jsou nyní v hrozném stavu. Já netvrdí, že za nás to byla nějaká hitparáda, ale proti té dnešní nefungující rezavé koloběžce to byla meziplanetární raketa. Druhým obrovským úkolem je stabilizovat veřejné rozpočty, které tato vláda svou politikou udělala dlouhodobě neudržitelné a spějí téměř k rozvratu," řekl Miroslav Kalousek pro ŽivotvČesku.cz a dodal, že je připraven se na rekonstrukci země podílet.

"Jsou to dvě obrovské výzvy a já rád komukoliv poskytnu své zkušenosti, aby tento úkol zvládl," uvedl jeden z největších politických rétorů a znovu tak dal jasně najevo, že do důchodu se opravu nechystá.

"Já nechci bilancovat, ale když chcete vzpomínat a ptáte se, na co jsem hrdý, tak je to moje angažmá na ministerstvu financí v době finanční krize. I přes řadu nepopulárních opatření, která nás stála velké politické náklady, jsme dokázali snížit úrokovou míru, stabilizovat veřejné rozpočty. Tehdy jsme se nechovali jako současná vláda a zemi jsme neuvrhli do dluhové spirály. To je práce, která byla velmi nevděčná, ale jsme na ni hrdý," dodal Miroslav Kalousek pro ŽivotvČesku.cz s tím, že ti, kteří si mysleli, že hlavní kritik premiéra Andreje Babiše definitivně mizí ze scény, tak budou muset své dojmy přehodnotit.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.