Výměna manželek ukázala ošklivý problém s dentální hygienou nejen u dětí. Týká se to statisíců Čechů, šokuje stomatochirurg Roman Šmucler

Autor: TV Nova | Výměna manželek
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 2. 2. 2022

Poslední odvysílaný díl patnácté řady reality show, ve které si mění manželky domácnost, poukázal na vážný problém s dentální hygienou v jedné rodině. Ten se netýkal jen dětí, ale i rodičů, kteří své potomky nevedou k řádným hygienickým návykům. Podle prezidenta České stomatologické komory je to čím dál častější jev. "Možná vás to překvapí, ale nejde o nic ojedinělého," sdělil pro ŽivotvČesku.cz Roman Šmucler (52).

Mladá maminka Tereza (20) při návštěvě domácnosti Rosti (41) a Bětky (32) zjistila, že ani jedno ze čtyř jejich dětí netuší, že čistit si zuby alespoň ráno a večer je základ dentální hygieny. Korunu tomu nasadil otec, který na kamery přiznal, že příliš mnoho péče svým zubům rovněž nevěnuje, ani nikdy nevěnoval.

Kromě toho se celá rodina nevyhýbala pochutinám s vysokým obsahem cukru. Ale ani třeba čaj obsahující deset kostek cukru nebyl výjimkou. Redakce ŽivotvČesku.cz proto oslovila Romana Šmuclera a požádala ho o odborný komentář.

"Možná vás to překvapí, ale nejde o nic ojedinělého. Týká se to statisíců Čechů. Když jsem se dostal na Stomatologickou komoru, proběhl na toto téma výzkum, ze kterého vyplynulo, že většina Čechů spotřebuje za rok méně než jeden zubní kartáček. Byli tam samozřejmě i lidé, kteří jich za rok vystřídají třeba šest a více, takže z toho vyplývá, že nemalá část populace buď používá roky stále stejný kartáček, nebo si jej vůbec nekoupili," prozradil prezident České stomatologické komory pro ŽivotvČesku.cz.

Problém podle něj spočívá také v tom, že řada lidí vůbec nechodí na pravidelné kontroly k zubnímu lékaři. "Oni říkají, že žádného třeba několik let nemohou sehnat, ale většinou je to spíše tak, že někam dojdou a zjistí, že by museli něco platit, a tak už příště nedorazí. Na jednu stranu se nelze divit, ovšem skutečnost je taková, že na jednoho pacienta dostáváme od pojišťoven ročně 1400 korun, což samozřejmě veškerou péči nepokryje," vysvětlil Roman Šmucler pro ŽivotvČesku.cz.

"Co se dětí týká, my je sice můžeme v ordinaci naučit, jak si čistit zuby, ale pokud se nezapojí dospělý, nic s tím nelze dělat. Nezdravá strava plná cukru tomu pochopitelně nepomáhá. Osobně jsem toho názoru, že bychom měli přikročit k opatření, které už v řadě západních zemí existuje. Tím by bylo, že na některé nezdravé potraviny, například sycené nápoje, bude stát uplatňovat vyšší daň," uvedl Roman Šmucler možné řešení situace pro ŽivotvČesku.cz.

Takové opatření by mělo rodiny motivovat k tomu, aby podobné potraviny nakupovali méně. A vzhledem k tomu, jak často se ve Výměně manželek objevují lidé ze sociálně znevýhodněného prostředí, je možné, že by to skutečně určitý efekt mělo.

Oblíbená televizní reality show se na televizní stanici Nova vysílá již od roku 2005 a stále se těší velké popularitě. V prosinci loňského roku ji sledovalo přes 700 tisíc diváků starších 15 let. Letos v polovině ledna pak více než milion diváků ve stejné věkové skupině. Jedná se tak o jeden z nejsledovanějších pořadů. 

Diváky na něm nejvíce láká kontroverze a možnost nahlédnout do cizího soukromí, kterého se účastnící se rodiny vzdávají výměnou za 100 tisíc korun. Finanční odměna je velkým lákadlem zejména pro méně majetné rodiny, které poté často šokují poměry, ve kterých žijí.

Rosťa přiznal, že s dentální hygienou má letitý problém
Rosťa přiznal, že s dentální hygienou má letitý problém
Foto: Se svolením TV Nova

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.