Reklama:

Víte, jakých chyb se lidé dopouštějí nejčastěji při grilování? Těchto 7 se může týkat i vás

Grilování má svá pravidla
Grilování má svá pravidla
Foto: Pixabay.com
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 6. 2020

Rádi grilujete a myslíte si, že vše děláte správně? Nemusí to tak rozhodně být. Na několik otázek ohledně kvalitního a správného grilování pokrmů nám odpověděl Jan Hajný, šéfkuchař tescorecepty.cz, který s grilováním má velké zkušenosti.

Reklama:

Život v Česku Používáme mnoho koření?

Aby vynikla chuť masa, je důležité to nepřehánět s kořením. Zvlášť bychom si měli dát pozor na solení. Ideální je počkat až maso z grilu sundáme a až tehdy solit. Pokud solíme přímo během grilování, může sůl z masa vytáhnout až moc vody a maso je pak suché.

Reklama:

Život v Česku Na gril pokládáme studené kousky?

Nejlepší je pokládat na gril maso pokojové teploty.  Docílíte toho tak, že maso z lednice vyjmete aspoň s hodinovým předstihem.

Život v Česku Máme špatně rozpálený gril a vysoký oheň

Nepodceňujte vhodnou rozpálenost grilu. Optimální teplota grilu je rozhodující.  Maso nejdříve opečte zprudka, ideálně na 250 - 300°C.  Pokud žhne až moc, nechte jej trochu vychladnout.  Dopékejte ale mimo nejsilnější žár. Záleží také na druhu masa. Kuřecí maso grilujte na nižším ohni, ryby na středním a steaky na vysokém.  U grilovací zeleniny zase platí, že by se neměla grilovat přímo nad ohněm.

Život v Česku Maso se nám připéká...

Pomažte mřížku grilu olejem a následně na ni položte maso. Tím přilnavost masa o hodně zmírníte. Zároveň ale maso zbytečně brzy neodtrhávejte od roštu, samo se odlepí, jakmile se zatáhne.

Život v Česku Po ugrilování maso ihned krájíme?

Chápeme, že po veškeré leckdy zdlouhavé přípravě a grilování máte už nesmírnou chuť se do ugrilovaného masa zakousnout, ale vydržte to ještě pět minut. Nechte po ugrilování maso odpočinout pod alobalem. Nevyteče vám tak ven šťáva, ale naopak se uvolní do masa.

Život v Česku Krájíme tenké nebo naopak tlusté plátky?

Jak silné kousky masa grilovat? Záleží na druhu masa. Kuřecí či vepřové by mělo být maximálně dva centimetry vysoké, hovězí steak ale může mít až tři centimetry, docílí se tak co největší šťavnatosti. 

Život v Česku Maso často obracíme a pro jistotu do něj ještě pícháme?

Nebuďte netrpěliví, a pokud není v receptu uvedeno jinak, obraťte maso za dobu grilování jen jednou, maximálně dvakrát.   Neotáčejte maso pořád do kola a už vůbec do něj nepíchejte, zbytečně tak maso ochuzujete o šťavnatost, která se drží uvnitř. Pokud máte na grilu poklop, tak ani ten často nezvedejte. 

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: