Za 3 týdny už 1000 nakažených denně. Do voleb se opatření nedočkáme, pak to přijde, odhaduje šéf ČLK Milan Kubek

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 12. 9. 2021

Tento týden počty nově potvrzených případů nákazy koronavirem ve srovnání s předchozím týdnem výrazně stoupají. A zatímco nově nakažených oproti minulému týdnu přibylo, počty provedených testů v sobotu poklesly ze zhruba 47.500 za předchozí sobotu na 44.000. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka (53), který se vyjádřil pro ŽivotvČesku.cz, se dá očekávat, že počty pozitivních případů budou v dalších týdnech strmě stoupat.

"Dá se určitou matematikou odhadnou, že za tři týdny budeme mít tak 1000 nakažených denně, ale procento lidí, kteří se dostanou do nemocnice, bude menší, než v minulém roce. I když počty těch lidí, kteří se dostanou do nemocnice narůstají. Bude záležet hodně na tom, jestli lidé z rizikové skupiny se ještě nechají naočkovat, nebo budou čekat, až si pro ně covid dojde, to je to základní. To bude rozhodující, jak další vlna epidemie bude vypadat. Určitě bude dobře, že máme dostatek očkovacích látek a dojde k přeočkování," odhadl pro ŽivotvČesku.cz šéf České lékařské komory Milan Kubek, který naznačil, že do říjnových voleb patrně nedojde k žádným restrikcím. Ovšem po nich, to je už otázka.

"Do voleb nebude žádné opatření. Co bude po volbách, těžko říct," dodal pro ŽivotvČesku.cz Milan Kubek, který věří, že řada lidí, kteří zatím o očkování uvažují, nakonec na vakcinaci kývne.

Proti nemoci covid-19 jsou lidé v Česku od konce loňského prosince očkováni. Za celou dobu očkování dostali lidé v zemi už zhruba 11,63 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo 5,84 milionu lidí. Počty očkovaných v posledních týdnech značně poklesly. V sobotu byly naočkovány asi 3000 lidí, zatímco před týdnem 4800 lidí. Ve všedních dnech bylo tento týden očkováno denně zhruba 14.000 až 17.000 lidí, zatímco v předchozím týdnu se pohybovaly počty očkovaných ve všední dny od 18.000 až po 28.000. Ještě na začátku srpna bylo denně podáváno kolem 50.000 dávek vakcín, přičemž na začátku července to dokonce bylo přes 100.000 dávek denně.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.