Zákulisí politiky před volbami: Pekarová chce migranty a euro, říká Andrej Babiš bez skrupulí směrem k TOP 09

Markéta Pekarová Adamová
Markéta Pekarová Adamová
Foto: Michal Protivansky / CNC / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 9. 2021

Předvolební boj se dostává na cílovou rovinku, ve které se hraje o to, kdo bude další čtyři roky vést Českou republiku a jakým směrem. Řada stran a hnutí bojuje o přízeň voličů. Mezi nimi i dle průzkumů druhá koalice SPOLU. Ta přímo dýchá hnutí Andreje Babiše (67) na záda. Premiér pro ŽivotvČesku.cz otevřeně promluvil, kdo v případě sestavení vlády s ANO je kazem v jeho myšlenkách. Tím je podle dotazu Markéta Pekarová Adamová (36). "Pekarová chce migranty a euro, a to my rozhodně nechceme," napsal v SMS premiér ČR, který kromě Pirátů vidí hlavní problém i v TOP 09.

Opozice dlouhodobě kritizuje Andreje Babiše z toho, že jeho slova nejsou pravdivá. Šéf vládního kabinetu si ale ohledně migrantů a přijetí eura trvá na svém. "Pekarová chce migranty a euro, a to my rozhodně nechceme," napsal v SMS premiér ČR na dotaz, kterou stranu hnutí ANO už teď vylučuje ke spolupráci po říjnových volbách. Tím je logicky TOP 09, kterou vede pohledná bruneta.

Hnutí Andreje Babiše má aktuálně 32,4 procent, SPOLU 20 procent, PirSTAN 18 procent, SPD 11,8 procent a KSČM 5,4 procent. To jsou strany a koalice, které by podle posledního průzkumu agentury STEM pronikly do sněmovních lavic. Podle tohoto průzkumu by většinu nesestavily tzv. »protibabišovské« koalice.

Někteří členové ODS i TOP 09 si to uvědomují a už nyní dali najevo, že by si vládní koalici uměli představit i s odmítaným ANO. Místopředseda ODS Alexandr Vondra (60) či starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (37) se nechali slyšet, že hnutí ANO bez Babiše by nakonec mohlo být pro SPOLU alternativou.

Místopředseda ANO a lídr kandidátky hnutí ve Zlínském kraji Radek Vondráček zase nevyloučil povolební spolupráci s hnutím SPD. Jisté je, že jak ANO, tak i SPOLU začínají hledat možného vládního partnera.

K mírnému útoku Andreje Babiše na TOP 09, kterou vede Markéta Pekarová Adamová, je šéfka strany zdrženlivější. Doposud se k hovoru či SMS zprávě redakce ŽivotvČesku.cz na slova premiéra nevyjádřila.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.