Pokud Kypr bude vyžadovat týdny test na COVID-19, zničí to u Čechů důvěru v tuto destinaci, uvedl místopředseda »cestovek«

Kypr zařadil Česko do rizikových zemí.
Kypr zařadil Česko do rizikových zemí.
Foto: Pixabay.com
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 7. 2020

Stovky Čechů se těšily, že dovolená na Kypru bude letos vysněnou. Jenže od pondělí nově odlet Čechům komplikuje nutnost mít negativní test na COVID-19. Pokud by podobný stav trval v řádu týdnů, totálně by to zbouralo důvěru v tuto destinaci, uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Kypr v pátek přeřadil Česko z kategorie A - tedy zemí kde je epidemiologická situace příznivá, a její občané v přeshraničním přechodu nemusejí předkládat test na koronavirus, do kategorie B. To znamená, že od 6. července se Češi musí prokazovat nejdéle tři dny starým negativním testem na onemocnění COVID-19.

Je to obrovská komplikace. Především pro klienty, kteří nemají šanci udělat si test, protože je prodloužený víkend. Navíc test je drahý. Na to upozorňujeme už více než šest týdnů a nikdo to neřeší,“ uvedl Papež pro agenturu ČTK, kterou citují lidovky.cz.

Podle Papeže jde o problém, který si lidé s úmyslem vycestovat na Kypr na dovolenou mohou zapsat do důvěry v danou destinaci. „To je velmi nebezpečné. Stát si musí uvědomit, že za tuto situaci nese plnou odpovědnost a musí být připraven na to, že jak klienti, tak cestovní kanceláře a agentury po něm budou vyžadovat náhrady za zbytečné výdaje,“ dodal.

Počet Čechů cestujících na Kypr zatím není velký. Tisíce lidí do této destinace míří až od srpna.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.