Kam můžete vycestovat a za jakých podmínek? Seznam evropských zemí podle míry rizika nákazy

Mapa, kam lze cestovat v souvislosti s epidemií koronaviru.
Mapa, kam lze cestovat v souvislosti s epidemií koronaviru.
Foto: Pixabay.com / Mzv.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 7. 2020

Estonsko a Lotyšsko se v pátek odpoledne přidaly ke Slovinsku. Zpřísnily tak opatření a Česko zařadily ze seznamu bezpečných států do zemí s potenciálním rizikem šíření nemoci COVID-19. Stejně tak Kypr. Čtyři evropské země v pátek kvůli rostoucímu počtu nových případů koronaviru omezily vstup českých občanů na své území.

Švédsko a Portugalsko jsou stále pro Čechy mezi rizikovými státy. Své hranice země otevřely, ale při návratu do České republiky je potřeba prokázat se negativním testem. Nově je možný také vstup na území Španělska. Přestává platit povinnost čtrnáctidenní karantény při vstupu do země a ukončeny jsou také pasové kontroly na hranicích.

Podívejte se na přehled evropských zemí, do kterých lze cestovat, a jak to aktuálně je s podmínkami v rámci přeshraničního přechodu.

Německo - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: V jednotlivých spolkových zemích platí zásadně povinnost nosit roušky (šály, šátky...) v uzavřených veřejných prostorech a v hromadných dopravních prostředcích (vlaky, metro, tramvaje, autobusy).

Rakousko - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Při příjezdu do Rakouska z ČR a dalších 30 evropských států (seznam na webu Velvyslanectví ve Vídni) není požadován test, ani karanténa. Cestující však musejí doložit, že v uplynulých 14 dnech nepobývali jinde než v Rakousku či v jedné z uvedených zemí.

Švýcarsko - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Důležité je dodržovat hygienická nařízení a pravidla 2 metrové vzdálenosti mezi lidmi. Tam, kde to není možné, se doporučuje nasadit roušku. Nošení roušek ve veřejném prostoru ani v MHD ale povinné není.

Slovinsko - Nízké riziko infekce. Do země nelze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Od soboty 4.7. je ČR vyřazena ze seznamu bezpečných zemí. Při vstupu do Slovinska je povinnost nastoupit 14ti denní karanténu, nebo se prokázat testem ne starším než 36 hodin a potvrzením o zaplacení ubytování. Tranzit je povolen.

Maďarsko - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Hranice pro české občany se plně otevřely 5. června. V Maďarsku byl vyhlášen stav nouze, jeho ukončení se očekává 20.6., při nakupování v obchodě nebo v prostředcích veřejné dopravy je stále nutné používat roušky. Platí věková omezení při nákupech v obchodech s potravinami a lékárnách. Pláže a venkovní lázně jsou otevřené. Po ukončení stavu nouze se očekává opětovné otevření krytých bazénů, lázní a termálních lázní.

Slovensko - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: V obchodech a restauracích je povinnost nosit roušku a dodržovat odstup 2 metry (to neplatí pro členy domácnosti). Nošení roušek ve venkovních prostorách je dobrovolné. V restauracích může u jednoho stolu sedět více osob než dvě.

Polsko - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Bez poznámky.

Itálie - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Při příchodu do uzavřených prostor nebo i na pláže vám může být měřena teplota. V Itálii platí povinnost nosit roušky v uzavřených prostorách, porušení je pokutováno (400-500 €).

Francie - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Bez poznámky.

Španělsko - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: 21.6. skončil ve Španělsku nouzový stav, což znamená plnou mobilitu po Španělsku a volný vstup z/do zemí EU (kromě Portugalska) a ukončení kontrol na hranicích a povinnosti karantény. Cestující budou na letišti muset podstoupit měření teploty.

Portugalsko - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Při příjezdu do Portugalska není povinný negativní test ani karanténa. Do země je možno cestovat letecky i pozemní cestou. Povinnost nošení roušky ve všech veřejných uzavřených prostorách - hromadná doprava, obchody, restaurace. Návrat do ČR: bez testu.

Chorvatsko - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Jedinou podmínkou vstupu na území Chorvatska je poskytnutí informací o místě a délce pobytu a kontaktní údaje nejlépe prostřednictvím online formuláře na webové stránce entercroatia.mup.hr.

Rumunsko - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Při přicestování do Rumunska již není vyžadován negativní test na Covid-19 ani povinná 14denní karanténa. V obchodních prostorech, ve veřejné dopravě, v práci a v jiných uzavřených prostorách je povinnost nošení roušky a je zapotřebí dodržovat sociální vzdálenost 2 metry.

Řecko - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Každý cestující musí nejpozději 48 hodin před vstupem na území Řecka vyplnit a odeslat elektronický formulář (https://travel.gov.gr/), kde uvede všechny plánované pobyty a přesuny v Řecku. Poté obdrží elektronicky čárový kód, kterým se musí prokázat při vstupu na území Řecka, a to jak letecky, trajektem či po silnici.

Velká Británie - Nízké riziko infekce. Do země nelze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Od 8.6. zavedena 14denní karanténa pro všechny cestující ze zahraničí (s výjimkou Irska, Normanských ostrovů a Ostrova Man), i když mají negativní test. Karanténa platí pro všechny cestující bez ohledu na způsob dopravy, národnost a zemi původu.

Kypr - Nízké riziko infekce. Do země lze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Od 6.7. musí Češi před odletem na Kypr předložit negativní test absolvovaný max. 72 hodin před odletem. Nutná je registrace na Cyprus Flight Pass.

Malta - Nízké riziko infekce. Do země nelze cestovat bez udání důvodu.

Pozn.: Aktuálně ještě není cestování na Maltu otevřeno. Letiště na Maltě plánuje zahájení letů od 1.7.2020.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.