Martin Kupka popsal, proč hnutí Přísaha nečeká Sněmovna. Podobné projekty často zradily vlastní politiku, vyjádřil kritiku

Poslanec Martin Kupka
Poslanec Martin Kupka
Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 27. 9. 2021

Do parlamentních voleb zbývají už jen necelé dva týdny. Následně se rozhodne o tom, kdo získá poslanecký mandát a usedne ve Sněmovně. Do volebního boje jdou nejen stálice české politické scény, ale například i hnutí Přísaha Roberta Šlachty (50), které vzniklo teprve v lednu letošního roku. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky (45) však nemá šanci na úspěch. "V české politice jsme zažili opravdu celou řadu takových krátkodobých projektů a zpravidla to dopadlo tak, že nepřinesly kýžený výsledek," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Už v pátek 8. října se otevřou volební místnosti a občané České republiky budou moci dát svůj hlas preferovanému kandidátovi, straně, koalici nebo hnutí. Letos budou mít lidé v karanténě nebo izolaci možnost volit stejně jako loni na pobočkách tzv. drive-in z auta, v pobytovém zařízení, jež bylo z důvodu výskytu koronaviru uzavřeno nebo jim bude umožněno využít přenosnou volební schránku.

Kromě dobře známých tváří české politiky usiluje o poslanecký mandát mimo jiné také hnutí Přísaha v čele s bývalým šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robertem Šlachtou, které oslavilo teprve osm měsíců od svého vzniku. V předvolebních průzkumech se stále drží kolem pětiprocentní hranice, jejíž dosažení je nezbytné pro úspěch ve volbách. A tak se uvidí, zda bude mít dostatek voličů, kteří by si Přísahu ve Sněmovně přáli vidět.

"Takových krátkodobých projektů jsme v české politice zažili celou řadu a zpravidla nepřinesly ten kýžený výsledek. Často pak dokonce zradily svoji vlastní politiku třeba v okamžiku, kdy musely odkrýt karty a říci, z jakých peněz se financují jejich megalomanské kampaně," řekl Martin Kupka pro ŽivotvČesku.cz s tím, že spolupráci ve vládě by si dokázal představit se STAN, s nimiž ho pojí praktický pohled na politiku jakožto starostu Líbeznic – tím se stal v roce 2010.

Na jeho kritická slova reagoval také Robert Šlachta. "Pokud o mně mluví pan Kupka z ODS, která má dobře známou minulost, kdy docházelo k divokým privatizacím a rozkrádání naší republiky, tak nemám vůbec žádnou obavu, že bychom jako Přísaha zradili nějaké své cíle. Jestliže budeme mluvit o financování, tak ho máme oproti ODS naprosto transparentní. Hodnocení pana Kupky ve mně vyvolává tedy pouze pozitivní reakce. Kdyby o mně tento člověk mluvil v dobrém, tak asi dělám něco špatně," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.