Imunolog Jiří Šinkora odhadl, kolik procent seniorů ještě teoreticky může zemřít na covid

Covid-19 - Ilustrační snímek
Covid-19 – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 30. 9. 2021

V Česku žije přes 416 tisíc seniorů, kteří stále nejsou chránění proti covidu-19 očkováním nebo prodělanou nákazou. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Imunolog odhaduje, že tento počet nechráněných seniorů není rizikem z hlediska možného vzestupu počtu nově nakažených. Soudí tak z toho, že zatímco v okolních státech nakažených přibývá výrazněji, Česko se drží na velmi podobných hodnotách už týdny. "Vypadá to, jako bychom skutečně byli kolektivně imunní, ale spíše promoření než proočkovaní," řekl pro ŽivotvČesku.cz Jiří Šinkora.

Vakcinaci nepodstoupil zhruba každý šestý člověk nad 60 let, zbývá jich asi 504 tisíc. Jako více chráněné před nákazou a těžkým průběhem nemoci covid-19 počítá ÚZIS také asi 88 tisíc v tomto věku, kteří nemoc už prodělali. Odborníci už před časem potvrdili, že nová vlna v Česku začala. Nechránění senioři podle imunologa ale nejspíš nebudou rizikem, které by mělo znamenat prudký nárůst počtu nově nakažených.

"Vím ze svého okolí, že senioři v mé rodině a blízkých kruzích už covid měli a přežili ho. Zároveň s jeho infekčností, s tím jak rychle a mohutně se šíří, je můj odhad takový, že už se s ním každý potkal. Nechráněné seniory za riziko příliš nepovažuji, nicméně těžko odhadovat. Záleží na kolektivní imunitě. Seniorů na covid podle statistik umírají asi 3 procenta, takže kdybychom odhadli, že jich 25 procent covid nemělo a nepodstoupilo očkování, tak třeba 3 tisíce jich může zemřít," řekl pro ŽivotvČesku.cz imunolog Jiří Šinkora.

K prodělání nemoci covid-19 se řada lidí nepřihlásila - buďto měli bezpříznakový průběh, nebo příznaky poznali a karanténu si nařídili sami. I s tímto faktorem je podle odborníka potřeba počítat. "Přesně nevíme, kolik seniorů chráněných je, a kolik ne. Nikdo je netestuje, senioři neoplývají zbytečnými penězi, které by dali za testy na protilátky a někteří kvůli průběhu poznali, že covid měli, ale na test nešli a nehlásili se k tomu," vysvětlil imunolog pro ŽivotvČesku.cz.

"Když se podíváte do okolních států, kde se také vrátily děti do škol a dospělí se vrátili z dovolených, tak mají celkem prudký nárůst. U nás nic, v podstatě denně přibývá 500 až 600 případů. Vypadá to, jako bychom skutečně byli kolektivně imunní, ale spíše promoření než proočkovaní," doplnil Jiří Šinkora pro ŽivotvČesku.cz svou teorii o tom, proč u nás počty nakažených exponenciálně nenarůstají.

Lidé by místo počtu nakažených měli sledovat počty pacientů v nemocnicích. "Indikativ není počet pozitivních. Jsem si jistý, že když budete testovat na jiný respirační virus, najdete možná i vyšší počty pozitivit na počty testů. Těch 500 až 600 případů je normální hodnota infekce v podzimním období. Je ale potřeba pečlivě sledovat počet lidí v nemocnicích. Ideální by bylo vědět, kolik z nich trpí covidem, ne kdo v nich leží takzvaně s covidem," dodal imunolog Jiří Šinkora pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.